Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Ceaiuri

    Kukicha

    Kukicha, sau ceaiul de crenguţe, cunoscut şi sub numele de bōcha sau ceai de trei ani, este un amestec japonez din tulpini, frunze mici şi crenguţe de Camellia sinensis.



    Ceai kukicha.

    Alte denumiri

    Twig tea în engleză, le kukicha în franceză, té en rama în spaniolă.

    Producerea

    Materialul pentru ceaiul Kukicha vine de la producţia de Sencha sau Matcha. Când provine din producţia de Gyocuro, este numit Karigane sau Shiraore.

    Este confecţionat din patru tipuri de tulpini, frunze mici şi ramuri de Camellia sinensis. Primul tip este o selecţie de frunze mai mici de plante semi-sălbatice de trei ani, recoltate toamna. Cel de-al doilea tip de material vegetal este realizat din componente groase colectate la fiecare 10 ani, în inima iernii. Ultimele două sunt crenguţe subţiri colectate în fiecare martie şi iunie.

    Conţinut

    Kukicha are un gust dulce, cremos şi o aroma uşoară de alune. Kukicha este unic prin faptul ca are în mod natural un conţinut foarte scăzut de cofeină. Are toate avantajele şi proprietăţile ceaiului verde şi mulţi antioxidanţi, dar nu conţine teină.

    Este o băutură foarte alcalinizantă. Neutralizează aciditatea şi taninurile conţinute şi contribuie la buna digestie a cerealelor şi legumelor, sporind beneficiile vitaminelor lor.

    Este foarte bogat în vitamine şi minerale şi in L-teanină, care îi dă gustul uşor dulce. L-teanina este produsă în mod natural în rădăcini şi de acolo este trimisă prin tije la frunze. Frunzele produc catechine, dar pierd L-teanina prin fotosinteză.

    Conţine zinc, seleniu, magneziu, potasiu, cupru, seleniu, mangan şi fluor, conţine, de asemenea, vitaminele C, B1, B2, niacină, vitamina A, teanine, catechine (epigallocatechina - EGCG), flavonoide şi aminoacizi.

    Are un conţinut ridicat de calciu: o ceaşcă de ceai kukicha conţine de până la 13 ori mai mult calciu decât un pahar de lapte. Conţine de două ori mai multă vitamina C decât portocalele.

    Utilizare

    Pentru rezultate optime, kukicha este cufundat în apă între 70°C până la 80°C. Soiurile verzi sunt infuzate pentru mai puţin de un minut.

    Aceeaşi cantitate de plantă se poate folosi pentru trei sau patru infuzii. Durata infuziei se modifică astfel: prima infuzie 40 sec, a doua 15 sec, a treia 30 sec.

    Nu se adaugă lapte! Nu se toarnă tot ceaiul într-o singură ceaşcă şi apoi în cealaltă, ci se pune câte puţin în fiecare ceaşcă şi se reia, până se umplu toate ceştile.

    Kukicha este unul dintre ceaiurile preferate ale dietei macrobiotice. Se recomandă pentru micul dejun, deoarece aduce o mulțime de energie şi vitalitate într-un mod sănătos şi natural. Poate fi luat ca un digestiv după mese.

    Kukicha pot fi adăugat la sucul de fructe pentru a face o băutură pentru copii. Este diuretic, ajută în infecţii ale vezicii urinare şi în bolile de inimă, reduce colesterolul, arde grăsimile şi reduce tensiunea arterială.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ceaiul rooibos este obţinut din frunzele plantei Aspalathus linearis, arbust din aceeaşi familie cu salcâmul.
    Ceaiul alb este obţinut din muguri de frunze înainte de deschidere şi frunze tinere ale plantei Camellia Sinensis, printr-o procesare minimă.
    Ceaiul galben implică de obicei un ceai prelucrat în mod similar cu ceaiul verde, dar cu o fază de uscare mai lentă…
    Ceaiul oolong este un ceai tradiţional chinezesc obţinut din plata Camellia Sinensia printr-un proces unic de oxidare incompletă.
    Ceaiul pu-erh, sau pu'er, este un ceai microbian fermentat obţinut prin acţiunea mucegaiurilor, bacteriilor şi drojdiilor pe frunzele recoltate ale plantei de…
    Este un ceai originar din China, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt foarte puţin oxidate în timpul procesării şi îşi…