Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Lansare cu succes la NASA


    NASA a început pe 6 septembrie procedura de lansare a misiunii spaţiale Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) care va orbita Luna pentru a colecta informaţii detaliate referitoare la atmosferă şi la rolul pe care îl joacă praful lunar.



    Lansarea misiunii LADEE. Foto: NASA/Carla Cioffi


    Sonda este purtată de o rachetă Minotaur V care a fost lansată de la punctul de lansare Pad 0B Mid-Atlantic Regional Spaceport (MARS) NASA's Goddard Space Flight Center's Wallops Flight Facility în Virginia, la ora 11:27 p.m. EDT.

    Durata misiunii va fi de aproximativ 160 de zile, dintre care 30 de zile pentru a ajunge la destinaţie, 30 de zile pentru a părăsi orbita de lucru şi a trece la orbite mai joase, după care va fi impactul cu suprafaţa lunară şi 100 de zile pentru operaţiile ştiinţifice.

    La bord se află un spectrometru pentru lumină vizibilă şi ultraviolet, un spectrometru de masă neutră, un echipament pentru studierea prafului lunar şi un echipament pentru comunicaţii laser.

    Spectrometrul de lumină (UVS) va determina compoziţia atmosferei lunare prin analiza semnăturii luminoase a materiei găsite.

    Spectrometrul de masă neutră (NMS) va măsura variaţiile atmosferei lunare de-a lungul multiplelor orbite.

    Echipamentul pentru studierea prafului lunar (LDEX) va colecta şi analiza mostre din orice particule de praf din atmosfera slabă. Aceste măsurători vor ajuta specialiştii să înţeleagă un mister: a fost praful lunar încărcat electric de lumina ultravioletă solară, responsabil pentru orizontul stălucitor de dinainte de răsărit, pe care l-au văzut astronauţii misiunilor Apollo?

    Echipamentul pentru testarea comunicaţiilor laser (LLCD) va demonstra posibilitatea utilizării laserului în locul undelor radio pentru a comunica cu Pământul.

    GH. MANOIU | 9 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911.
    Pe 20 martie 2015, va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din interiorul unui coridor larg care traversează Atlanticul de Nord, Marea Nordului şi Marea Norvegiei. Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 2 minute şi 46 secunde, în largul coastelor Insulelor Faroe.
    O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic.
    Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită de cea de acum. Apa curgea în râuri lungi şi o atmosferă groasă păstra o temperatură favorabilă vieţii.
    O navă spaţială cargo Progress, fără pilot, care a decolat de la aerodromul Baikonur în scopul reaprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale, după eşecul altor două nave de aprovizionare, a andocat cu succes.
    După o călătorie de aproape cinci ani spre cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, sonda Juno trimisă de NASA a fost plasată cu succes pe orbita lui Jupiter.