Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Ar putea exista o legătură între iluminatul urban şi cancerul de sân

    Un nou studiu realizat la Harvard Pilgrim Health Care Institute din Statele Unite a constatat că expunerea la lumina oraşului creşte riscul de cancer mamar.



    Spania şi Portugalia noaptea, văzute din Staţia Spaţială Internaţională.


    Studiul a descoperit o relaţie directă între nivelul de lumină la care este supusă o femeie în timpul nopţii, înainte de diagnosticare, şi riscul ei de a dezvolta ulterior cancer de sân: cu cât este mai mare nivelul de lumină, cu atât riscul este mai mare.

    În societatea modernă iluminatul artificial este aproape omniprezent.

    Rezultatele studiului sugerează că această expunere pe scară largă la lumina exterioară în timpul orelor de noapte ar putea reprezenta un nou factor de risc pentru cancerul de sân.

    Cercetările anterioare au sugerat că nivelurile ridicate de expunere la lumină noaptea perturbă ceasul intern al organismului.

    Aceasta ar putea duce la scăderea nivelului de melanină, un hormon despre care s-a dovedit în laborator că ar avea efecte puternice împotriva cancerului.

    Deşi tulburările ritmului circadian pot fi un factor de creştere a riscului de cancer, ar putea fi şi alţi factori legaţi de munca nocturnă.

    3 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Administrarea de suplimente de ulei de peşte în timpul sarcinii nu va duce la copii mai inteligenţi, spun rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii australieni.
    Grăsimea este eliminată şi prin expiraţie, nu numai prin arderile interne, conform studiilor făcute de biochimiştii de la University of New South Wales, Australia, care au studiat metabolismul la nivel microscopic.
    Un vaccin pentru demenţă, o boală degenerativă, ar putea fi disponibil în trei până la cinci ani, ca urmare a unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.
    Analiza pe calculator a fotografiei ar putea ajuta doctorii în a diagnostica dacă un copil are sau nu, o boală genetică rară.
    Aproape toate antibioticele au fost descoperite în bacteriile din sol, dar cercetătorii de la Universitatea din Tubingen, Germania consideră corpul uman o sursă neexploatată de noi medicamente, descoperind o nouă clasă de antibiotice prin analiza plăcii bacteriene din nasul oamenilor.
    Un grup de cercetători de la mai multe instituţii au descoperit că fumatul lasă un "dosar arheologic", al sutelor de mutaţii pe care le provoacă ADN-ului.