Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Legătura între inflamaţie şi răspândirea cancerului de colon

    Un nou studiu realizat de cercetători de la Arizona State University din Statele Unite, sub conducerea lui Raymond DuBois, Biodesign Institute, a arătat pentru prima dată detalii despre cum declanşează inflamaţia răspândirea celulelor cancerului de colon la alte organe.



    Un studiu realizat de cercetători de la Arizona State University, Biodesign Institute, a arătat detalii despre cum declanşează inflamaţia răspândirea celulelor cancerului de colon la alte organe.


    Există lucrurile simple, cum ar fi a lua aspirină sau alte medicamente antiinflamatorii (numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, sau AINS), care au efecte benefice în reducerea riscului de cancer colorectal.

    Dar antiinflamatoarele pot cauza reacţii adverse cardiovasculare grave când sunt luate o perioadă lungă de timp, astfel încât apare necesitatea descoperirii de medicamente mai bune.

    Echipa de cercetători a găsit că o tumoare a cancerului de colon ar putea păcăli gazda, folosind un mediator inflamator, în special prostaglandina E2 (PGE2), pentru a extinde celulele canceroase stem către alte organe, în primul rând către ficat.

    Prostaglandina E2 este cea mai abundentă grăsimea pro-inflamatorie găsită în cancerele de colon, plămâni, sân, cap şi gât.

    Atunci când nivelurile ridicate de PGE2 se găsesc în cancer, aceasta indică un prognostic rău.

    Descoperirea ar putea însemna o nouă speranţă pentru tratamente mai eficiente ale cancerului colorectal şi pentru metodele de screening.

    În prezent, aproape jumătate dintre pacienţii cu cancer colorectal avansat mor în termen de cinci ani de tratament.

    Un motiv poate fi creşterea rezistenţei cancerului la chimioterapie.

    23 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform ultimelor cercetări, oamenii care trăiesc la o distanţă mai mică de 50 metri de traficul de mare densitate, sunt mai susceptibili de a dezvolta demenţă.
    Numărul de cazuri de epilepsie poate fi redus substanţial, afirmă un nou studiu. 70 milioane de oameni de pe tot globul suferă de această afecţiune de natură neurologică, însă epilepsia este răspândită preponderent în ţările sărace şi în zonele rurale.
    Conform unui nou studiu, atât acupunctura tradiţională cât şi acupunctura simulată (în care pielea este doar înțepată foarte uşor, fără ca acele să penetreze efectiv pielea) sunt mai eficiente împotriva durerilor cronice de mijloc decât tratamentele convenționale.
    Cercetătorii britanici de la Oxford University au dezvoltat o tehnică simplă şi rapidă de scanare a creierului, care oferă posibilitatea unei diagnosticări precoce a bolii Parkinson, oferind speranţa de a lupta împotriva bolii înainte ca aceasta să înceapă să provoace simptome.
    Cercetătorii de la Rice University, din Statele Unite, au dezvoltat o tehnologie transdermică, neinvazivă care detectează chiar şi un nivel scăzut de infecţie cu malarie prin piele, în cateva secunde, cu un scanner cu laser.
    Un studiu demonstrează efectele benefice ale consumului zilnic de 500 de miligrame de propolis de către persoanele care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA.