Afaceri / Texte legislative |
LEGE nr. 182 din 16 mai 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
LEGE nr. 182 din 16 mai 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
|
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 8, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si amenzilor privind circulatia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale."
2. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetele locale."
3. La articolul 39, alineatele (2) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
"(2) In vederea executarii amenzii, organele prevazute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica;
b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica.
(3) Executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale."
Art. II. - (1) Prevederile art. I intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
(2)Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, activitatea de executare silita a sumelor reprezentand amenzi contraventionale aplicate persoanelor fizice potrivit dispozitiilor legale in vigoare se va prelua de la Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate de catre organele de specialitate din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza domiciliaza contravenientul.
(3)Sumele reprezentand amenzile prevazute la alin. (2), incasate de organele de specialitate din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, se fac venit integral la bugetele locale respective.
Art. III. - (1) Pentru amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si neincasate pana la data de 1 ianuarie 2007, procedurile de realizare a acestor creante, aflate in derulare la aceasta data, vor fi comunicate de organele de specialitate din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, care se subroga in drepturile si obligatiile Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale subordonate, in calitate de creditori fiscali, si le succeda de drept in aceasta calitate, actele indeplinite anterior ramanand valabile.
(2) Sumele neincasate pana la data de 1 ianuarie 2007, reprezentand amenzi contraventionale aplicate persoanelor fizice, se fac venit integral la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza teritoriala domiciliaza contravenientul.
(3) Pentru litigiile avand ca obiect contestatiile la executarea silita sau contestatiile impotriva actelor prin care se dispun si se duc la indeplinire masurile asiguratorii, unitatile administrativ-teritoriale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatilor sale subordonate si dobandesc calitatea procesuala a acestora, la data de 1 ianuarie 2007, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.
(4) Predarea-preluarea dosarelor de executare, precum si a copiilor documentelor depuse la dosarul instantei in litigiile prevazute la alin. (3) se vor efectua pana la data de 31 ianuarie 2007.
(5) Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate raspund de activitatile desfasurate in domeniul executarii silite prevazute la alin. (1), pana la data preluarii acestei activitati de catre organele de specialitate din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.