Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    LEGE nr. 239 din 7 decembrie 2010 privind modificarea si completarea Legii plantelor medicinale si aromatice nr. 491/2003


    LEGE nr. 239 din 7 decembrie 2010 privind modificarea si completarea Legii plantelor medicinale si aromatice nr. 491/2003
    Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 826 din 10 decembrie 2010

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. I. - Legea plantelor medicinale si aromatice nr. 491/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 844 din 26 noiembrie 2003, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Titlul legii se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "LEGE privind plantele medicinale si aromatice, precum si produsele stupului"

    2. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 1. - (1) Prezenta lege stabileste cadrul general privind productia, procesarea si organizarea pietei plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului, relatiile dintre producatori, procesatori si comercianti."

    3. La articolul 1 alineatul (2), dupa litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:

    "h) produsele stupului sunt rezultatul activitatii albinelor, reprezentand polenul, propolisul, mierea si laptisorul de matca."

    4. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 2. - In sensul prezentei legi, autoritatea administratiei publice centrale in domeniul plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumit in continuare autoritate competenta."

    5. La articolul 3, alineatele (1)-(3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    "Art. 3. - (1) Pentru plantele medicinale si aromatice care se comercializeaza in stare proaspata si procesata, precum si pentru produsele stupului se stabilesc norme tehnice de producere si comercializare. Normele tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului se elaboreaza de autoritatea competenta.

    (2) Pentru stabilirea normelor tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului se au in vedere prevederile Ghidului de buna practica pentru cultivarea plantelor medicinale si aromatice, ale Ghidului de buna practica pentru recoltarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si ale Ghidului de buna practica pentru apicultura.

    (3) Ghidurile de buna practica prevazute la alin. (2) se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
    …………………......................................................................................

    (5) Introducerea pe piata si supravegherea produselor finite pe baza de plante medicinale, aromatice si produse ale stupului, care se incadreaza in definitia prevazuta in titlul XVII - Medicamentul, art. 695 pct. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, se fac in conformitate cu prevederile acesteia."

    6. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (51)-(53), cu urmatorul cuprins:

    "(51) Produsele finite pe baza de plante medicinale, aromatice si produse ale stupului care se notifica de catre operatorii din domeniu si se incadreaza ca alimente, suplimente alimentare si produse de uz intern sau extern, exclusiv produsele cosmetice, se introduc pe piata conform normelor stabilite de autoritatea competenta.

    (52) Produsele finite pe baza de plante medicinale, aromatice si produse ale stupului care se notifica de operatorii din domeniu ca medicamente si se incadreaza ca medicamente se autorizeaza/avizeaza pentru introducerea pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

    (53) Serviciul Notificari din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - I.B.A. Bucuresti se reorganizeaza in Serviciul National pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produse ale Stupului, denumit in continuare S.N.P.M.A.P.S., in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ca institutie de drept public, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat. S.N.P.M.A.P.S. asigura notificarea, supravegherea si controlul suplimentelor alimentare si produselor de uz extern obtinute din plante medicinale, aromatice si produse ale stupului, cu exceptia produselor cosmetice."

    7. La articolul 3, alineatele (6) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    "(6) Supravegherea pe piata a produselor prevazute la alin. (51) se realizeaza de organismele cu atributii de control ale S.N.P.M.A.P.S. si se aplica liniilor de productie si depozitare a materiilor prime si produselor finite.

    (7) Supravegherea pe piata a produselor prevazute la alin. (52) se realizeaza de catre organismele cu atributii de control ale Ministerului Sanatatii si se aplica liniilor de productie si depozitare a materiilor prime si produselor finite."

    8. La articolul 3, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:

    "(8) Atributiile S.N.P.M.A.P.S. sunt urmatoarele:

    a) notifica, in vederea comercializarii, produsele prevazute la alin. (51) prin intermediul Compartimentului «Notificari» din cadrul S.N.P.M.A.P.S.;
    b) supravegheaza si controleaza pe piata produsele prevazute la alin. (51), prin intermediul Compartimentului «Supraveghere si control» din cadrul S.N.P.M.A.P.S.;
    c) gestioneaza propunerile de utilizare a mentiunilor nutritionale si de sanatate de catre operatorii din domeniu pentru produsele prevazute la alin. (51), prin intermediul Compartimentului «Notificari» din cadrul S.N.P.M.A.P.S."

    9. Articolul 5 se abroga.

    10. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 6. - (1) Se infiinteaza Comitetul tehnic al plantelor medicinale si aromatice si al produselor stupului, denumit in continuare Comitetul, format din 11 persoane, din care 2 reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cate un reprezentant al Ministerului Sanatatii, Ministerului Mediului si Padurilor, Academiei Romane, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", Academiei de Stiinte Medicale, Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - I.B.A. Bucuresti, Patronatului "Planta Romanica" si al organizatiei interprofesionale a plantelor medicinale si aromatice.

    (2) Componenta nominala a comitetului se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului sanatatii si ministrului mediului si padurilor.

    (3) In prima sa sedinta comitetul isi aproba regulamentul de organizare si functionare si isi alege organele de conducere formate din presedinte, 2 vicepresedinti si un secretar. Presedintele va fi ales dintre cei 2 reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

    (4) Comitetul isi desfasoara activitatea pe langa S.N.P.M.A.P.S., cu care se afla in relatii de colaborare si consultare si indeplineste urmatoarele atributii principale:

    a) arbitreaza, din punct de vedere stiintific, evaluarea mentiunilor nutritionale si de sanatate formulate pentru produsele prevazute la art. 3 alin. (51);
    b) intocmeste Lista nationala a plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului;
    c) actualizeaza periodic, la intervale de un an calendaristic, Lista nationala a plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului care sunt folosite ca materii prime vegetale pentru produsele prevazute la art. 3 alin. (51) de catre operatorii din domeniu;
    d) arbitreaza problemele tehnice si stiintifice aparute in cadrul activitatii de notificare si control ale S.N.P.M.A.P.S.;
    e) elaboreaza liniile directoare ale programelor nationale privind producerea, procesarea, promovarea plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului."

    11. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 7. - Activitatea de producere si comercializare a produselor prevazute la art. 3 alin. (51) va fi introdusa in Clasificarea CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata, ca activitate distincta."

    12. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 8. - Autoritatea competenta intocmeste anual lista programelor referitoare la producerea, procesarea si promovarea plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului si tine evidenta programelor de interes national."

    13. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 9. - Autoritatea competenta impreuna cu Comitetul, cu patronatele si cu organizatiile profesionale si interprofesionale din domeniu intocmesc Strategia nationala in sectorul plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului, care se aproba prin hotarare a Guvernului."

    14. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 12. - Plantele medicinale si aromatice in stare proaspata si procesate, precum si produsele stupului care provin din tari terte Uniunii Europene pot fi comercializate in Romania daca se supun regulilor comunitare si/sau nationale."

    15. Dupa articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 121, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 121. - Plantele medicinale si aromatice din flora spontana, cele cultivate si produsele stupului pot fi achizitionate de operatorii economici, in conditiile legii, cu respectarea normelor privitoare la protectia mediului."

    Art. II. - Comitetul tehnic al plantelor medicinale si aromatice si al produselor stupului, prevazut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 491/2003, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege, se infiinteaza in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

    Art. III. - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va elabora normele tehnice, de producere, promovare, comercializare a plantelor medicinale, aromatice si produselor stupului, potrivit normelor comunitare in vigoare, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

    Art. IV. - Legea plantelor medicinale si aromatice nr. 491/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 844 din 26 noiembrie 2003, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
    ROBERTA ALMA ANASTASE

    PRESEDINTELE SENATULUI
    MIRCEA-DAN GEOANA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA