Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    Legea uniforma asupra cambiilor si biletelor la ordin (Geneva, 1930)*


    TITLUL I. CAMBIA

    Capitolul I. Emiterea si forma unei cambii


    Articolul 1
    O cambie contine:
    1. Termenul „cambie“ introdus in textul instrumentului si exprimat in limba folosita la intocmirea instrumentului;
    2. Un ordin neconditionat de a plati o suma determinata de bani;
    3. Numele persoanei care trebuie sa plateasca (tras);
    4. Indicarea momentului platii;
    5. Indicarea locului unde trebuie facuta plata;
    6. Numele persoanei careia sau la ordinul careia trebuie facuta plata;
    7. Indicarea datei si a locului unde este emisa cambia;
    8. Semnatura persoanei care emite cambia (tragator).

    Articolul 2
    Un instrument din care lipseste oricare dintre cerintele mentionate in articolul precedent nu este valabil drept cambie, cu exceptia cazurilor specificate in urmatoarele paragrafe:
    O cambie in care nu este specificat momentul platii este considerata a fi platibila la vedere.
    In lipsa unei mentiuni speciale, locul specificat alaturi de numele trasului este considerat a fi locul de plata, si simultan locul de domiciliu al trasului.
    O cambie care nu mentioneaza locul emiterii sale este considerata a fi fost trasa in locul mentionat alaturi de numele tragatorului.

    Articolul 3
    O cambie poate fi trasa platibila la ordinul tragatorului. Ea poate fi trasa asupra tragatorului insusi. Ea poate fi trasa pentru contul unei terte persoane.

    Articolul 4
    O cambie poate fi platibila la domiciliul unei terte persoane, fie in localitatea unde este domiciliat trasul fie in alta localitate.

    Articolul 5
    Daca o cambie este platibila la vedere, sau la o perioada fixa dupa vedere, tragatorul poate stipula ca suma platibila este purtatoare de dobanda. In cazul oricarei alte cambii, aceasta stipulare este considerata a nu fi fost scrisa.
    Rata dobanzii trebuie specificata in cambie; in lipsa unei astfel de specificatii, stipularea va fi considerata a nu fi fost scrisa.
    Dobanda curge de la data cambiei, cu exceptia cazului cand este specificata o alta data.

    Articolul 6
    Cand suma platibila printr-o cambie este exprimata in cuvinte si in cifre, si exista o discrepanta intre cele doua, suma platibila este cea exprimata in cuvinte. Cand suma platibila printr-o cambie este exprimata de mai multe ori in cuvinte sau de mai multe ori in cifre, si exista o discrepanta, suma platibila este suma mai mica.

    Articolul 7
    Daca o cambie poarta semnaturile unor persoane incapabile de a se obliga printr-o cambie, sau semnaturi false, sau semnaturile unor persoane fictive, sau semnaturi care din orice alt motiv nu pot obliga persoanele care au semnat cambia sau in numele carora a fost semnata, obligatiile altor persoane care au semnat-o sunt totusi valabile.

    Articolul 8
    Oricine isi pune semnatura pe o cambie ca reprezentand o persoana pentru care el nu avea puterea (autoritatea) sa actioneze, este el insusi obligat ca parte la cambie si, daca plateste, are aceleasi drepturi ca si persoana pentru care intentiona sa actioneze. Aceeasi regula se aplica unui reprezentant care si-a depasit atributiile.

    Articolul 9
    Tragatorul garanteaza atat acceptarea cat si plata. El se poate elibera de garantarea acceptarii - (dar) orice stipulare prin care se elibereaza pe el insusi de garantarea platii este considerata a nu fi fost scrisa.

    Articolul 10
    Daca o cambie, care a fost incompleta la emitere, a fost completata altfel decat in conformitate cu acordurile incheiate, nerespectarea unor astfel de acorduri nu poate fi ridicata impotriva detinatorului decat daca el a obtinut cambia prin rea-credinta, sau, in obtinerea ei, a fost vinovat de neglijenta grava.

    Capitolul II. Andosare (gir)


    Articolul 11
    Orice cambie, chiar daca nu este trasa in mod expres la ordin, poate fi transferata prin andosare.
    Daca tragatorul a introdus in cambie cuvintele „nu la ordin“ sau o expresie echivalenta, instrumentul poate fi transferat numai in forma, si cu efectele unei cesiuni ordinare.
    Cambia poate fi andosata chiar si in favoarea trasului, indiferent daca el a acceptat o sau nu, sau a tragatorului, sau a oricarei alte parti la cambie. Aceste persoane pot re-andosa cambia.

    Articolul 12
    O andosare trebuie sa fie neconditionata. Orice conditie la care este supusa este considerata a nu fi fost scrisa. O andosare partiala este nula. O andosare „la purtator“ este echivalenta unei andosari in alb.

    Articolul 13
    O andosare trebuie sa fie scrisa pe cambie sau pe o prelungire atasata la aceasta (allonge). Ea trebuie semnata de andosant.
    Andosarea poate sa nu specifice beneficiarul sau poate consta numai din semnatura andosantului (andosare in alb). In acest din urma caz, andosarea, pentru a fi valabila, trebuie sa fie scrisa pe spatele cambiei sau pe prelungirea atasata la aceasta (allonge).

    Articolul 14
    O andosare transfera toate drepturile rezultate dintr-o cambie. Daca andosarea este in alb, detinatorul poate:
    1. Sa completeze spatiul fie cu numele sau fie cu numele unei alte persoane;
    2. Sa re-andoseze cambia in alb, sau catre o alta persoana;
    3. Sa transfere cambia unei terte persoane fara a completa spatiul, si fara a o andosa.

    Articolul 15
    In absenta oricarei stipulari contrare, andosantul garanteaza acceptarea si plata. El poate interzice orice andosari ulterioare; in acest caz, el nu da nici o garantie persoanelor carora cambia le este andosata ulterior.

    Articolul 16
    Posesorul unei cambii este considerat a fi detinatorul legal daca el isi demonstreaza dreptul asupra cambiei printr-o serie neintrerupta de andosari, chiar daca ultima andosare este in alb. In aceasta privinta, andosarile anulate sunt considerate a nu fi fost scrise. Daca o andosare in alb este urmata de o alta andosare, se presupune ca persoana care a semnat aceasta ultima andosare a obtinut cambia prin andosarea in alb.
    Daca o persoana a fost deposedata de o cambie, in orice mod, detinatorul care isi demonstreaza dreptul asupra acesteia (cambiei) in modul mentionat in paragraful precedent nu este obligat sa predea cambia decat daca a obtinut o prin rea credinta, sau daca in obtinerea ei s-a facut vinovat de neglijenta grava.

    Articolul 17
    Persoanele date in judecata in baza unei cambii nu pot ridica impotriva detinatorului aparari bazate pe relatiile lor personale cu tragatorul sau cu detinatorii anteriori, cu exceptia cazului cand detinatorul, in obtinerea cambiei, a actionat intentionat in detrimentul debitorului.

    Articolul 18
    Daca o andosare contine mentiunea „valoare pentru acoperire“ („valeur en recouvrement“), „valoare pentru incasare“ („pour encaissement“), „prin procura“ („par procuration“) sau orice alta fraza implicand un simplu mandat, detinatorul poate exercita toate drepturile rezultand din cambie, dar o poate andosa numai in calitate de agent.
    In acest caz, partile obligate pot opune detinatorului numai apararile care pot fi opuse andosantului.
    Mandatul continut intr-o andosare prin procura nu inceteaza din motiv de moarte a partii care acorda mandatul sau din cauza ca aceasta nu mai are capacitatea legala.

    Articolul 19
    Daca o andosare contine mentiunea „valoare in garantie“ („valeur en garantie“), „valoare in gaj“ („valeur en gage“) sau orice alta mentiune implicand un gaj, detinatorul poate exercita toate drepturile rezultate din cambie, dar o andosare din partea sa are numai efectele unei andosari de catre un agent.
    Partile obligate nu pot ridica impotriva detinatorului aparari bazate pe relatiile lor personale cu andosantul, cu exceptia cazului cand detinatorul, in primirea cambiei, a actionat intentionat in detrimentul debitorului.

    Articolul 20
    Andosarea dupa scadenta are aceleasi efecte ca o andosare inainte de scadenta. Totusi o andosare dupa protestul pentru neplata, sau dupa expirarea limitei de timp fixate pentru intocmirea protestului, opereaza numai ca o cesiune ordinara.
    In lipsa unei dovezi contrare, o andosare fara data este presupusa a fi fost plasata pe cambie inainte de expirarea limitei de timp fixate pentru intocmirea protestului.

    Capitolul III. Acceptare


    Articolul 21
    Pana la scadenta, o cambie poate fi prezentata trasului pentru acceptare la domiciliul sau fie de detinator fie de o persoana care este doar in posesia cambiei.

    Articolul 22
    In orice cambie, tragatorul poate stipula ca ea trebuie prezentata pentru acceptare, cu sau fara a fixa un termen limita pentru prezentare.
    Cu exceptia cazului unei cambii platibile la adresa unui tert sau intr-o localitate alta decat cea de domiciliu a trasului, sau, cu exceptia cazului unei cambii platibile la o perioada fixa dupa vedere, tragatorul poate interzice prezentarea pentru acceptare.
    El poate stipula de asemenea ca prezentarea pentru acceptare nu trebuie sa aiba loc inainte de o data precizata.
    Daca tragatorul nu a interzis acceptarea, fiecare andosant poate stipula ca respectiva cambie trebuie prezentata pentru acceptare, cu sau fara a fixa un termen limita pentru prezentare.

    Articolul 23
    Cambiile platibile la o perioada fixa dupa vedere trebuie prezentate pentru acceptare in termen de un an de la data lor. Tragatorul poate reduce sau prelungi aceasta perioada. Aceste perioade pot fi reduse de andosanti.

    Articolul 24
    Trasul poate cere ca o cambie sa-i fie prezentata a doua oara in ziua de dupa prima prezentare. Partile interesate nu pot obiecta ca aceasta cerere nu a fost respectata decat daca aceasta cerere este mentionata in protest.
    Detinatorul nu este obligat sa predea trasului cambia prezentata pentru acceptare.

    Articolul 25
    O acceptare este scrisa pe cambie. Ea este exprimata prin cuvantul „acceptat“ sau orice alt termen echivalent. Ea este semnata de tras. Simpla semnatura a trasului pe fata cambiei constituie o acceptare.
    In cazul in care cambia este platibila la un anumit timp dupa vedere, sau daca ea trebuie prezentata pentru acceptare in cadrul unei limite de timp in conformitate cu o stipulare speciala, acceptarea trebuie datata la data cand acceptarea este data, cu exceptia cazului cand detinatorul cere sa fie datata la data prezentarii. Daca nu este datata, detinatorul, pentru a-si pastra dreptul sau de recurs impotriva andosantilor si a tragatorului, trebuie sa autentifice omisiunea printr-un protest intocmit in termenul corespunzator.

    Articolul 26
    O acceptare este neconditionata, dar trasul poate sa o restranga la doar o parte din suma platibila. Orice alta modificare introdusa printr-o acceptare in mentiunile cambiei opereaza ca un refuz al acceptarii. Totusi, acceptantul este obligat conform termenilor acceptarii sale.

    Articolul 27
    Daca tragatorul unei cambii a indicat un loc de plata altul decat domiciliul trasului fara a specifica o terta parte la a carei adresa trebuie facuta plata, trasul poate numi o astfel de terta parte in momentul acceptarii. In lipsa acestei indicatii, acceptantul este considerat a se fi obligat sa plateasca el insusi cambia la locul de plata.
    Daca o cambie este platibila la domiciliul trasului, acesta poate indica in acceptarea sa o adresa in aceeasi localitate unde trebuie facuta plata.

    Articolul 28
    Prin acceptare, trasul se obliga sa plateasca (respectiva) cambie la scadenta. Daca plata nu este facuta, detinatorul, chiar daca el este tragatorul, are un drept de actiune directa pe baza cambiei impotriva acceptantului pentru tot ce poate fi cerut conform Articolelor 48 si 49.

    Articolul 29
    Daca trasul care si-a pus acceptarea pe cambie a anulat-o inainte de a returna cambia, acceptarea este considerata refuzata. In lipsa dovezii contrare, anularea este considerata a fi avut loc inainte de restituirea cambiei.
    Totusi, daca trasul a instiintat in scris detinatorul sau orice alta parte care a semnat cambia despre acceptarea sa, el este obligat fata de acele parti conform termenilor acceptarii sale.

    Capitolul IV. Aval


    Articolul 30
    Plata unei cambii poate fi garantata printr-un aval in ceea ce priveste toata sau numai o parte din suma sa.
    Aceasta garantie poate fi data de o terta persoana sau chiar de o persoana care a semnat ca parte la cambie.

    Articolul 31
    Avalul este dat fie pe cambia insasi fie pe un adaos („allonge“).
    El este exprimat prin cuvintele „bun pentru aval“ („bon pour aval“) sau prin orice alta formula echivalenta. El este semnat de cel care da avalul.
    El este considerat a fi constituit prin simpla semnatura a celui care da avalul plasata pe fata cambiei, cu exceptia cazului unei semnaturi a trasului sau a tragatorului.
    Un aval trebuie sa specifice pentru contul cui este dat. In lipsa acestei mentiuni este considerat a fi dat pentru tragator.

    Articolul 32
    Cel care da avalul este obligat in acelasi mod ca si persoana pentru care a devenit garant.
    Obligatia sa este valabila chiar daca obligatia pe care a garantat-o este inoperativa din orice motiv altul decat un defect de forma.
    El are, cand plateste cambia, drepturile rezultate din cambie impotriva persoanei pentru care a garantat si impotriva celor care sunt obligati prin cambie fata de aceasta.

    Capitolul V. Scadenta


    Articolul 33
    O cambie poate fi trasa platibila:
    - La vedere;
    - La o perioada fixa dupa vedere;
    - La o perioada fixa dupa data (emiterii cambiei);
    - La o data fixa.
    Cambiile la alte scadente sau platibile in transe sunt nule.

    Articolul 34
    O cambie la vedere este platibila la prezentare. Ea trebuie prezentata pentru plata in termen de un an de la data sa. Tragatorul poate reduce sau extinde aceasta perioada. Aceste perioade pot fi reduse de andosanti.
    Tragatorul poate prescrie ca o cambie platibila la vedere nu trebuie prezentata pentru plata inainte de o anumita data. In acest caz, perioada pentru prezentare incepe de la data specificata.

    Articolul 35
    Scadenta unei cambii platibile la o perioada fixa dupa vedere este determinata fie dupa data acceptarii fie dupa data protestului.
    In absenta protestului, o acceptare nedatata este considerata, in ceea ce il priveste pe acceptant, a fi fost data in ultima zi a limitei de timp pentru prezentarea spre acceptare.

    Articolul 36
    Daca o cambie este trasa la una sau mai multe luni dupa data ei sau dupa vedere, cambia ajunge la scadenta pe data corespunzatoare din luna cand trebuie facuta plata. Daca data corespondenta nu exista, cambia ajunge la scadenta in ultima zi a acelei luni.
    Daca o cambie este trasa la una sau mai multe luni si jumatate dupa data ei sau dupa vedere, intai trebuie calculate luni intregi.
    Daca scadenta este fixata la inceputul, la jumatatea (la jumatatea lunii ianuarie sau la jumatatea lunii februarie etc.), sau la sfarsitul lunii, trebuie intelese ca prima, a cincisprezecea, sau ultima zi a lunii.
    Expresiile „opt zile“ sau „cincisprezece zile“ nu indica una sau doua saptamani, ci o perioada de opt sau cincisprezece zile propriu-zise.
    Expresia „jumatate de luna“ inseamna o perioada de cincisprezece zile.

    Articolul 37
    Daca o cambie este platibila pe o data fixa intr-un loc unde calendarul este diferit de calendarul din locul emiterii, data de scadenta este considerata a fi fixata conform calendarului de la locul platii.
    Daca o cambie trasa intre doua locuri avand calendare diferite este platibila la o perioada fixa dupa data ei, prin referinta la data emiterii se calculeaza ziua corespondenta din calendarul de la locul platii, si scadenta este fixata in consecinta.
    Timpul pentru prezentarea cambiilor este calculat conform regulilor din paragraful precedent.
    Aceste reguli nu se aplica daca o stipulare in cambie sau simplii termeni ai instrumentului indica o intentie de a adopta o regula diferita.
    Cambiile la alte scadente sau platibile in transe sunt nule.

    Capitolul VI. Plata


    Articolul 38
    Detinatorul unei cambii platibile la o data fixa sau la o perioada fixa dupa data ei sau dupa vedere trebuie sa prezinte cambia pentru plata fie in ziua in care este platibila fie in una dintre cele doua zile de lucru care urmeaza.
    Prezentarea unei cambii la o casa de clearing este echivalenta cu o prezentare pentru plata.

    Articolul 39
    Trasul care plateste o cambie poate cere sa-i fie predata lui iscalita ca s-a platit de catre detinator.
    Detinatorul nu poate refuza plata partiala.
    In cazul platii partiale trasul poate cere ca aceasta plata sa fie mentionata pe cambie, si sa i fie dat un document justificativ (chitanta).

    Articolul 40
    Detinatorul unei cambii nu poate fi obligat sa primeasca plata acesteia inainte de scadenta.
    Trasul care plateste inainte de scadenta o face pe propriul sau risc si pericol. Cel care plateste la scadenta este eliberat corect (de obligatii), cu exceptia cazului cand el s a facut vinovat de frauda sau neglijenta grava. El este obligat sa verifice corectitudinea seriei de andosari, dar nu si semnaturile andosantilor.

    Articolul 41
    Daca o cambie este trasa platibila intr-o moneda care nu este cea a locului platii, suma platibila poate fi platita in moneda tarii, conform valorii sale la data scadentei. Daca debitorul nu plateste la scadenta, detinatorul poate sa ceara la optiunea sa ca suma cambiei sa fie platita in moneda tarii conform ratei de schimb din ziua scadentei sau din ziua platii.
    Uzantele locului de plata determina valoarea monedei straine. Totusi, tragatorul poate stipula ca suma platibila trebuie calculata conform unei rate de schimb mentionate in cambie.
    Regulile anterioare nu se aplica in cazul in care tragatorul a stipulat ca plata trebuie facuta intr o anumita moneda specificata (stipulare pentru plata efectiva in moneda straina).
    Daca suma cambiei este specificata intr-o moneda avand aceeasi denumire, dar o valoare diferita in tara de emitere si in tara de plata, se considera ca se face referinta la moneda locului de plata.

    Articolul 42
    Daca o cambie nu este prezentata pentru plata in termenul fixat de Articolul 38, fiecare debitor este autorizat sa depuna suma la autoritatea competenta pe cheltuiala, riscul si pericolul detinatorului.

    Capitolul VII. Recurs pentru neacceptare sau neplata


    Articolul 43
    Detinatorul poate sa-si exercite dreptul de recurs impotriva andosantilor, tragatorului si altor parti obligate:
    La scadenta:
    Daca plata nu a fost facuta;
    Chiar inainte de scadenta;
    1. Daca a existat un refuz total sau partial de a accepta;
    2. In cazul falimentului trasului, indiferent daca a acceptat sau nu, sau in cazul incetarii platilor din partea sa, chiar atunci cand nu este declarata prin proces, sau cand executarea a fost impusa asupra bunurilor sale fara rezultat;
    3. In cazul falimentului tragatorului unei cambii care nu trebuie acceptata.

    Articolul 44
    Neindeplinirea acceptarii sau platii trebuie dovedita prin act autentic (protest pentru neacceptare sau neplata).
    Protestul pentru neacceptare trebuie facut in termenul fixat pentru prezentarea pentru acceptare. Daca este cazul mentionat de Articolul 24, paragraful 1, si prima prezentare are loc in ultima zi a acelei perioade, protestul poate fi dresat totusi a doua zi.
    Protestul pentru neplata unei cambii platibile la o data fixa sau la o perioada fixa dupa data (cambiei) sau dupa vedere trebuie facut in una dintre cele doua zile de lucru care urmeaza dupa ziua in care este platibila cambia. In cazul unei cambii platibile la vedere, protestul trebuie intocmit in conditiile specificate in paragraful precedent pentru intocmirea protestului de neacceptare.
    Protestul pentru neacceptare face sa nu mai fie necesare prezentarea pentru plata si protestul pentru neplata.
    Daca trasul este in situatia de intrerupere a platilor, indiferent daca a acceptat sau nu, sau daca executarea a fost impusa asupra bunurilor sale fara rezultat, detinatorul nu-si poate exercita dreptul sau de recurs pana dupa prezentarea cambiei inaintea trasului pentru plata si dupa ce este intocmit protestul.
    Daca trasul, indiferent daca a acceptat sau nu, este declarat falit, sau in cazul declararii falimentului tragatorului unei cambii care nu trebuie acceptata, prezentarea sentintei care declara falimentul este suficienta pentru a permite detinatorului sa-si exercite dreptul de recurs.

    Articolul 45
    Detinatorul trebuie sa instiinteze despre neacceptare sau neplata andosantul sau si tragatorul in cele patru zile de lucru care urmeaza dupa ziua protestului sau, in cazul stipularii „fara cheltuieli“ („retour sans frais“), dupa ziua prezentarii. Fiecare andosant trebuie, in doua zile de lucru dupa ziua in care primeste instiintarea, sa instiinteze andosantul sau despre notificarea pe care a primit o, mentionand numele si adresele celor care au dat instiintarile precedente, si asa mai departe de-a lungul seriei pana se ajunge la tragator. Perioadele mentionate mai sus curg de la primirea instiintarii anterioare.
    Daca, in conformitate cu paragraful precedent, este trimisa instiintare unei persoane care a semnat o cambie, aceeasi instiintare trebuie trimisa in aceeasi limita de timp si avalistului sau.
    Daca un andosant fie nu a specificat adresa sa fie a specificat-o intr-un mod neinteligibil, este suficient ca avizarea sa fie transmisa andosantului precedent.
    O persoana care trebuie sa transmita instiintarea o poate face in orice mod, chiar prin simpla returnare a cambiei.
    El trebuie sa dovedeasca faptul ca a transmis instiintarea in timpul permis. Aceasta limita de timp este considerata ca fiind respectata daca o scrisoare de transmitere a instiintarii a fost pusa la posta in termenul prescris.
    O persoana care nu trimite instiintarea in limita de timp mentionata mai sus nu isi pierde drepturile. Ea este responsabila pentru pierderile, daca este cazul, cauzate de neglijenta sa, dar daunele nu vor depasi suma cambiei.

    Articolul 46
    Tragatorul, un andosant, sau o persoana care garanteaza plata prin aval (avalist) poate, prin mentiunea „fara cheltuieli“ („retour sans frais“), „fara protest“ („sans protet“), sau orice alta expresie echivalenta scrisa pe instrument si semnata, sa elibereze detinatorul de a trebui sa dreseze protest pentru neacceptare sau neplata pentru a-si exercita dreptul de recurs.
    Aceasta stipulare nu elibereaza detinatorul de la prezentarea cambiei in termenul prescris, sau de la instiintarile pe care trebuie sa le dea. Sarcina de a dovedi nerespectarea limitei de timp apartine persoanei care cauta sa o ridice impotriva detinatorului.
    Daca stipularea este scrisa de tragator, este operativa fata de toate persoanele care au semnat cambia; daca este scrisa de un andosant sau avalist, este operativa doar fata de acel andosant sau avalist. Daca, in ciuda stipularii scrise de tragator, detinatorul dreseaza protest, el trebuie sa suporte cheltuielile acestuia. Daca stipularea apartine unui andosant sau avalist, costurile protestului, daca este intocmit, pot fi recuperate de la toate persoanele care au semnat cambia.

    Articolul 47
    Toti tragatorii, acceptantii, andosantii sau garantii prin aval ai unei cambii sunt obligati fata de debitor solidar si separat. Detinatorul are drept de actiune legala impotriva tuturor acestor persoane, individual sau colectiv, fara a fi obligat sa respecte ordinea in care ei s-au obligat.
    Acelasi drept apartine oricarei persoane semnatare a cambiei care a preluat o si a platit-o.
    Procedurile impotriva uneia dintre partile obligate nu impiedica procedurile impotriva celorlalte parti, chiar daca ele sunt ulterioare partii impotriva careia s a procedat prima.

    Articolul 48
    Detinatorul poate recupera de la persoana impotriva careia isi exercita dreptul de recurs:
    1. Suma cambiei neacceptate sau neplatite, cu dobanda, daca a fost stipulata dobanda;
    2. Dobanda la rata de 6 la suta de la data scadentei;
    3. Cheltuielile de protest si ale instiintarilor date ca si alte cheltuieli.
    Daca dreptul de recurs este exercitat inainte de scadenta, suma cambiei va fi supusa unui discont. Discontul va fi calculat conform ratei oficiale de discont (rata bancara) in vigoare pe data cand este exercitat recursul la locul de domiciliu al detinatorului.

    Articolul 49
    O parte care preia si plateste o cambie poate recupera de la partile obligate fata de ea:
    1. Intreaga suma pe care a platit-o;
    2. Dobanda la suma de mai sus, calculata la rata de 6 la suta, incepand din ziua cand a facut plata;
    3. Orice cheltuieli pe care le-a suportat.

    Articolul 50
    Fiecare parte obligata impotriva careia este exercitat sau poate fi exercitat dreptul de recurs, poate cere contra platii, sa-i fie predata cambia impreuna cu protestul si un cont de intoarcere achitat.
    Fiecare andosant care a preluat si platit o cambie poate sa-si anuleze propria andosare si pe cele ale andosantilor ulteriori.

    Articolul 51
    In cazul exercitarii dreptului de recurs dupa o acceptare partiala, partea care plateste suma in privinta careia cambia nu a fost acceptata poate cere ca aceasta plata sa fie mentionata pe cambie si sa-i fie dat un document justificativ. Detinatorul trebuie sa-i dea de asemenea o copie legalizata a cambiei, impreuna cu protestul, pentru a permite sa fie exercitat recursul ulterior.

    Articolul 52
    Fiecare persoana avand dreptul de recurs poate, in absenta unei intelegeri contrare, sa isi recupereze banii prin intermediul unei noi cambii (contracambie) trasa la vedere asupra uneia dintre partile obligate fata de el si platibila la domiciliul acelei parti.
    Contracambia include, in plus fata de sumele mentionate in Articolele 48 si 49, dreptul de curtaj si taxa de timbru a contracambiei.
    Daca contracambia este trasa de detinator, suma platibila este fixata conform ratei pentru o cambie la vedere trasa in locul unde era platibila cambia originala asupra partii obligate la locul sau de domiciliu. Daca contracambia este trasa de un andosant, suma platibila este fixata conform ratei pentru o cambie la vedere trasa in locul unde este domiciliat tragatorul contracambiei asupra locului de domiciliu al partii obligate.

    Articolul 53
    Dupa expirarea limitei de timp fixate:
    Pentru prezentarea unei cambii trase la vedere sau la o perioada fixa dupa vedere;
    Pentru intocmirea protestului pentru neacceptare sau neplata;
    Pentru prezentarea la plata in cazul stipularii „fara cheltuieli“, detinatorul isi pierde drepturile de recurs impotriva andosantilor, impotriva tragatorului si impotriva celorlaltor parti obligate, cu exceptia acceptantului.
    In lipsa prezentarii pentru acceptare in limita de timp stipulata de tragator, detinatorul isi pierde dreptul de recurs pentru neplata, ca si pentru neacceptare, cu exceptia cazului cand apare din termenii stipularii ca tragatorul a intentionat numai sa se elibereze pe el insusi de garantarea acceptarii.
    Daca o andosare contine stipularea unei limite de timp pentru prezentare, numai andosantul se poate prevala de ea.

    Articolul 54
    Daca prezentarea unei cambii sau intocmirea protestului in limita de timp prevazuta este impiedicata de un obstacol insurmontabil (interzicere legala din partea oricarui stat sau alt caz de forta majora), aceste limite de timp sunt prelungite. Detinatorul este obligat sa instiinteze fara intarziere despre acest caz de forta majora andosantul sau si sa specifice aceasta instiintare, pe care trebuie sa o dateze si sa o semneze, pe cambie sau pe adaos (allonge); in alte privinte se aplica prevederile Articolului 45.
    Cand forta majora a incetat detinatorul trebuie sa prezinte fara intarziere cambia spre acceptare sau plata si, daca este necesar, sa intocmeasca protest. Cand cazul de forta majora continua sa opereze mai mult de treizeci de zile dupa scadenta, poate fi exercitat recursul, si nu mai sunt necesare nici prezentarea nici intocmirea protestului.
    In cazul cambiilor trase la vedere sau la o perioada fixa dupa vedere, limita de timp de treizeci de zile va curge din data la care detinatorul, chiar inainte de expirarea timpului pentru prezentare, a instiintat andosantul sau despre cazul de forta majora. In cazul unei cambii trase la un anumit timp dupa vedere, limita de timp de mai sus de treizeci de zile va fi adaugata la perioada dupa vedere specificata in cambie.
    Faptele care sunt pur personale detinatorului sau persoanei careia i-a incredintat prezentarea sau tragerea cambiei sau intocmirea protestului nu sunt considerate a constitui cazuri de forta majora.

    Capitolul VIII. Interventia pentru onoare

    1. Prevederi generale


    Articolul 55
    Tragatorul, un andosant, sau o persoana care da un aval poate specifica o persoana care trebuie sa accepte sau sa plateasca in caz de nevoie.
    O cambie poate, in conditiile mentionate mai jos, sa fie acceptata sau platita de o persoana care intervine pentru onoarea oricarui debitor impotriva caruia exista un drept de recurs.
    Persoana care intervine poate fi o terta parte, chiar si trasul, sau, cu exceptia acceptantului, o parte deja obligata prin cambie.
    Persoana care intervine este obligata sa instiinteze, in termen de doua zile de lucru, despre interventia sa persoana pentru onoarea careia a intervenit. In lipsa (instiintarii), ea este responsabila pentru paguba, daca este cazul, datorata neglijentei sale, dar daunele nu pot depasi suma cambiei.

    2. Acceptare prin interventie (pentru onoare)


    Articolul 56
    Poate exista acceptare prin interventie in toate cazurile in care detinatorul are un drept de recurs inainte de scadenta asupra unei cambii care este capabila de acceptare.
    Cand cambia indica o persoana care este desemnata sa o accepte sau sa o plateasca in caz de nevoie la locul de plata, detinatorul nu isi poate exercita drepturile sale de recurs inainte de scadenta impotriva persoanei care numeste acest recomandatar (indicat la nevoie) si impotriva semnatarilor ulteriori, cu exceptia cazului cand a prezentat cambia recomandatarului indicat la nevoie si pana cand, daca acesta din urma refuza acceptarea, acest refuz a fost autentificat prin protest.
    In alte cazuri de interventie detinatorul poate refuza acceptarea prin interventie. Totusi, daca el o permite, isi pierde dreptul de recurs inainte de scadenta impotriva persoanei in numele careia a fost data acea acceptare si impotriva semnatarilor ulteriori.

    Articolul 57
    Acceptarea prin interventie este specificata pe cambie. Ea este semnata de persoana care intervine. Ea mentioneaza persoana pentru onoarea careia a fost data si, in lipsa unei astfel de mentiuni, acceptarea este considerata a fi fost data pentru onoarea tragatorului.

    Articolul 58
    Acceptantul prin interventie este obligat fata de detinator si fata de andosantii ulteriori partii pentru onoarea careia a intervenit, in acelasi mod ca si acea parte.
    In ciuda unei acceptari prin interventie, partea pentru onoarea careia a fost data si partile obligate fata de ea pot cere detinatorului, in schimbul platii sumei mentionate la Articolul 48, sa livreze cambia, protestul, si un cont de intoarcere achitat, daca este cazul.
    3. Plata prin interventie

    Articolul 59
    Plata prin interventie poate avea loc in toate cazurile in care, fie la scadenta sau inainte de scadenta, detinatorul are un drept de recurs in baza cambiei.
    Plata trebuie sa cuprinda toata suma platibila de partea pentru onoarea careia este facuta.
    Ea trebuie facuta cel tarziu in ziua care urmeaza dupa ultima zi permisa pentru intocmirea protestului pentru neplata.

    Articolul 60
    Daca o cambie a fost acceptata prin interventie de persoane care domiciliaza la locul platii, sau daca persoane domiciliate acolo au fost nominalizate ca recomandatari in caz de nevoie, detinatorul trebuie sa prezinte cambia tuturor acestor persoane si, daca este necesar, sa intocmeasca un protest pentru neplata cel tarziu in ziua care urmeaza dupa ultima zi permisa pentru intocmirea protestului.
    In lipsa protestului in acest termen, partea care a numit recomandatarul la nevoie, sau pentru contul careia a fost acceptata cambia, si andosantii ulteriori sunt eliberati (de obligatii).

    Articolul 61
    Detinatorul care refuza plata prin interventie isi pierde dreptul de recurs impotriva oricaror persoane care ar fi fost eliberate prin aceasta.

    Articolul 62
    Plata prin interventie trebuie sa fie autentificata printr-o mentiune de achitare data pe cambie indicand persoana pentru onoarea careia a fost facuta plata. In lipsa unei astfel de indicatii, plata este considerata a fi fost facuta pentru onoarea tragatorului.
    Cambia si protestul, daca este cazul, trebuie predate persoanei care plateste prin interventie.

    Articolul 63
    Persoana care plateste prin interventie obtine drepturile rezultand din cambie impotriva partii pentru onoarea careia a platit si impotriva persoanelor care sunt obligate cambial fata de aceasta din urma. Totusi, el nu poate re-andosa cambia.
    Andosantii ulteriori partii pentru onoarea careia a fost facuta plata sunt eliberati (de obligatii).
    In cazul competitiei pentru plata prin interventie, plata care efectueaza cel mai mare numar de eliberari are intaietate. Orice persoana care, cu o cunoastere a faptelor, intervine intr-o modalitate contrara acestei reguli, isi pierde dreptul de recurs impotriva celor care ar fi fost eliberati (de obligatii).

    Capitolul IX. Exemplarele unui set, si copiile

    1. Exemplarele unui set


    Articolul 64
    O cambie poate fi trasa intr-un set de doua sau mai multe exemplare identice. Aceste exemplare trebuie numerotate in textul instrumentului insusi; in lipsa (numerotarii), fiecare exemplar este considerat o cambie separata.
    Fiecare detinator al unei cambii care nu specifica faptul ca a fost trasa ca o cambie unica poate, pe propria lui cheltuiala, sa ceara livrarea a doua sau mai multe exemplare. In acest scop el trebuie sa ceara (aceasta) andosantului sau imediat, care este obligat sa il asiste in procedura contra propriului sau andosant, si asa mai departe in serie pana se ajunge la tragator. Andosantii sunt obligati sa reproduca andosarile lor pe noile exemplare ale setului.

    Articolul 65
    Plata facuta contra unui exemplar din set functioneaza ca o eliberare (de obligatii), chiar daca nu exista nici o stipulare ca aceasta plata anuleaza efectul celorlaltor exemplare. Totusi, trasul este obligat de fiecare exemplar acceptat pe care nu l-a recuperat.
    Un andosant care a transferat exemplare ale unui set unor persoane diferite, ca si toti andosantii ulteriori, sunt obligati prin toate exemplarele care poarta semnatura lor si care nu au fost recuperate.

    Articolul 66
    O parte care a trimis un exemplar pentru acceptare trebuie sa indice pe celelalte exemplare numele persoanei in mainile careia se gaseste acel exemplar. Acea persoana este obligata sa il predea detinatorului legal al celuilalt exemplar.
    Daca aceasta refuza, detinatorul nu isi poate exercita dreptul de recurs pana nu dreseaza un protest specificand:
    1. Ca exemplarul trimis pentru acceptare nu i-a fost predat la cerere;
    2. Ca acceptarea sau plata nu au putut fi obtinute pe alt exemplar.
    2. Copiile

    Articolul 67
    Fiecare detinator al unei cambii are dreptul sa faca copii ale acesteia. O copie trebuie sa reproduca originalul exact, cu andosarile si toate celelalte declaratii care se gasesc pe el. Ea trebuie sa specifice unde se termina copia. Ea poate fi andosata si garantata prin aval in acelasi mod si cu aceleasi efecte ca si originalul.

    Articolul 68
    O copie trebuie sa specifice persoana care este in posesia instrumentului original. Acesta din urma este obligat sa predea instrumentul numit detinatorului legal al copiei.
    Daca el refuza, detinatorul nu isi poate exercita dreptul de recurs impotriva persoanelor care au andosat copia sau au garantat-o prin aval pana cand nu dreseaza un protest specificand ca originalul nu i-a fost predat la cererea sa.
    Daca instrumentul original, dupa ultima andosare inainte de efectuarea copiei contine clauza „incepand de aici o andosare este valabila numai daca este facuta pe copie“ sau o formula echivalenta, o andosare ulterioara pe original este nula.

    Capitolul X. Alterari


    Articolul 69
    In cazul unei alterari in textul unei cambii, partile care au semnat ulterior alterarii sunt obligate conform termenilor textului alterat; partile care l-au semnat inainte de alterare sunt obligate conform termenilor textului original.

    Capitolul XI. Limitarea actiunilor (prescriptie)

    Articolul 70
    Toate actiunile rezultate dintr-o cambie impotriva acceptantului se prescriu dupa trei ani, calculati de la data scadentei.
    Actiunile detinatorului impotriva andosantilor si impotriva tragatorului se prescriu dupa un an de la data protestului intocmit in termenul corect, sau de la data scadentei daca exista o mentiune „fara cheltuieli“.
    Actiunile andosantilor unul impotriva altuia si impotriva tragatorului se prescriu dupa sase luni, calculate din ziua cand andosantul a preluat si a platit cambia sau din ziua cand el insusi a fost dat in judecata.

    Articolul 71
    Intreruperea prescriptiei are efect numai impotriva persoanei in privinta careia perioada a fost intrerupta.

    Capitolul XII. Prevederi generale


    Articolul 72
    Plata unei cambii a carei scadenta cade intr-o sarbatoare legala nu poate fi ceruta pana in urmatoarea zi de lucru. La fel, de asemenea, toate celelalte proceduri legate de o cambie, in special prezentarea pentru acceptare si protestul, pot fi facute numai intr-o zi de lucru.
    Daca oricare dintre aceste proceduri trebuie indeplinite intr-un anumit termen de timp a carui ultima zi este o sarbatoare legala, termenul este extins pana in prima zi de lucru care urmeaza dupa expirarea acelui timp. Sarbatorile intermediare sunt incluse in numaratoarea perioadelor de timp.

    Articolul 73
    Limitele de timp legale sau contractuale nu includ ziua in care incepe perioada.

    Articolul 74
    Zilele de gratie, indiferent daca sunt legale sau judiciare, nu sunt permise.

     

    * Tarile care au adoptat textul ca lege nationala sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, fosta Uniunea Sovietica, Suedia, Elvetia, Brazilia si Japonia.
    Totusi, exista unele diferente intre legile nationale, datorita numarului mare de rezerve avute de state.
    Alte state au adoptat textul legii uniforme fara ratificarea Conventiilor de la Geneva (fosta Cehoslovacie, Romania, Turcia, fosta Yugoslavie). De asemenea, noua lege din Spania privind cambiile corespunde in partile practice cu prezenta lege uniforma.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA