Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Lentile de contact cu telescop încorporat

    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.



    Lentile de contact cu telescop încorporat.


    Lentilele de contact cu telescop încorporat au fost concepute la Swiss Federal Institute of Technology, Elveţia, pentru a-i ajuta pe cei care suferă de degenerescenţă maculară senilă, care poate duce la pierderea vederii în centrul câmpului vizual.

    Acest lucru face dificil cititul şi recunoaşterea feţelor.

    Lentilele cu o grosime de 1,55 mm conţin un telescop reflexiv extrem de subţire şi lucrează în legătură cu ochelari speciali care recunosc când se face cu ochiul, dar ignoră când se clipeşte.

    Închiderea ochiului drept creşte zoomul, iar închiderea ochiului stâng opreşte telescopul.

    În prezent, un telescop mic poate fi introdus chirurgical în ochi, dar operaţia poate costa mii de euro. Noile lentile vor fi probabil mult mai ieftine.

    27 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Smartphone-urile, camerele video şi ochelarii de vedere ar putea fi în curând transformate radical datorită unei lentile super-subţiri dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite.
    Avionul Solar Impulse 2, care foloseşte numai energie solară, a aterizat cu succes în Abu Dhabi pe 26 iulie 2016, încheindu-şi astfel zborul istoric în jurul lumii.
    Sistemul detectează mişcările printr-un senzor radar, care scanează drumul din faţă, şi printr-o cameră de înaltă rezoluţie aflată pe parbriz. Frânele maşinii se activează automat dacă soft-ul determină că o coliziune este iminentă.
    Norvegia va elimina radioul FM și va deveni primul stat din lume care face trecerea la transmisii excusiv digitale.
    Cercetatori de la Universitatea Delaware, din Statele Unite, au realizat si testat in Elvetia, un reactor solar, proiectat sa produca hidrogen din lumina solara. Este un ciclu curat, ce nu produce emisii – produce doar hidrogen din lumina solara si apa.
    Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale.