Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Lipsa de somn favorizează diabetul
Un somn cu o durată mai mică de şase ore pe noapte, faţă de şapte ore, cât se consideră normal, poate creşte riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 30 la sută, dar are un impact mai mic decât s-a crezut anterior asupra bolilor de inimă.
Cercetătorii de la University of Newcastle au analizat date de la 240000 de oameni, în cel mai mare studiu realizat pe tema factorilor care contribuie la diabet şi boli cardiovasculare. Au existat studii anterioare privind lipsa de somn şi riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dar nu aşa de ample şi nu toate datele au fost corectate cu factorii ce pot influenţa rezultatele.
După analiza datelor şi ajustarea cu alte riscuri pentru boli de inimă, riscul pentru diabet a rămas semnificativ. Legătura cu bolile cardiace însă, s-a diminuat, spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, care aveau în vedere studiile deja existente.
În ce priveste diabetul, rezultatele au arătat, ca şi în studiile precedente, că voluntarii au căpătat rezistenţă la insulină după câteva nopţi nedormite consecutiv.
Există şi modificări ale hormonilor, cum sunt ghrelina şi leptina care reglementează foamea şi sentimentul de satisfacţie după consumul de alimente. Când o persoană este lipsită de somn, se orientează spre carbohidraţi şi mănâncă mai multe dulciuri.
Sfaurile pentru o îmbunătăţirea somnului includ exerciţiile fizice numai înainte de ora 6 seara, renunţarea la cofeină după amiaza şi seara, reducerea stimulării mass-media seara târziu.
Somnul suficient ar putea fi o modalitate de a îmbunătăţi sensibilitatea la insulină şi întârzierea apariţiei diabetului. Poate fi util pentru persoanele care au deja diabet şi care au probleme în a controla glicemia.