Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Lipsa de somn predispune la boli
Noi cercetări sugerează că lipsa de somn are cel mai mare impact negativ asupra stării de bine, după fumat, consum de alcool, sau stres.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of California, San Francisco, a stabilit că persoanele care au dormit mai puţin de şase ore pe noapte au avut de 4,2 ori mai multe şanse de a contacta o răceală.
Nu contează vârsta, educaţia sau veniturile, originea etnică, sau dacă oamenii au fumat. Cantitatea de somn a fost un factor fundamental în a determina cât de sănătoşi au fost subiecţii studiului.
Dincolo de încetinirea timpului de reacţie şi împiedicarea performanţei generale, lipsa de somn are o multitudine de efecte negative pe termen lung privind capacitatea de a învăţa, procesarea de informaţii noi şi funcţionarea abilităţilor cognitive înalte.
Mai multe studii sunt în prezent în lucru pentru a stabili dacă somnul poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece s-a observat o legătură între ciclurile de somn scurt şi creşterea obezităţii.
Cercetătorii au cunoscut de ani de zile că obezitatea poate afecta ciclurile de somn.
Apneea în somn, o afecţiune în care respiraţia este întreruptă în timpul somnului, duce la pierderea unor cicluri de somn de regenerare REM, de multe ori un simptom al obezităţii.
Ciclurile de somn scurt şi calitatea slabă a somnului pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea obezităţii. Somnul este un regulator important al funcţiilor metabolismului organismului şi, mai puţin somn, înseamnă că organismul este mai puţin capabil de a regla cât de mult mănâncă, ceea ce duce la creşterea senzaţiei de foame.
Un studiu anterior a constatat o interacţiune semnificativă între privarea de somn şi creşterea tensiunii arteriale. După o noapte de privare de somn, tensiunea arterială a subiecţilor a crescut, ceea ce la rândul său a provocat stres psihologic acut.