Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Terapii / Punctoterapia

    Localizarea punctelor de stimulare în punctoterapie

    Punctele utilizate în punctoterapie sunt foarte numeroase. Unele dintre acestea sunt comune cu punctele de acupunctură, altele sunt specifice acestei tehnici.

    Clinic, există trei metode pentru localizarea acestor puncte.

    Măsurătoarea proporţională

    Corpul uman prezintă anumite proporţionalităţi, rapoarte egale între anumite părţi componente ale sale.

    Valoarea constantă a acestor rapoarte se consideră a fi 1 cun. De exemplu, antebraţul este în mod obişnuit îm-părţit în 12 segmente, fiecare fiind egal cu 1 cun.

    Măsurătoarea cu degetele

    • Distanţa dintre prima articulaţie a arătătorului şi cea medie (practic, lungimea celei de-a doua falange) este egală cu 1 cun.

    • Lăţimea degetului mare (la nivelul articulaţiei falangiene) este egală cu 1 cun.

    • Lăţimea celor patru degete (cu excepţia celui mare) apropiate, la nivelul celei de-a doua articulaţii a arătătorului, este egală cu 3 cun.

    Măsurătoarea cu ajutorul unor repere

    Punctele pot fi identificate cu ajutorul unor repere de pe corp. De exemplu, punctul Yintang se află pe frunte, între cele două sprîncene, la jumătatea distanţei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Punctoterapia, gen de procedură fizioterapeutică specială, este o parte a moştenirii medicinii tradiţionale chineze, prin care anumite boli pot fi tratate eficient prin folosirea unor tehnici ca apăsarea, ciupirea, lovirea sau ciocănirea unor anumite puncte sau a liniilor specifice de stimulare.
    Aceaste precauţii trebuie respectate mai ales în cazul pacienţilor cu o constituţie fragilă, pentru cei subnutriţi sau supraalimentaţi, pentru cei aflaţi la prima şedinţă, pentru femeile gravide sau în timpul menstruaţiei.