Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Locuri unde nici un animal nu poate supraviețui găsite în Oceanul Atlantic

    O echipă de biologi marini germani şi canadieni au găsit pentru prima dată în Oceanul Atlantic aşa-numitele "zone moarte", locuri unde nu poate prospera viaţa, deoarece nu există aproape deloc oxigen dizolvat în apă.



    Furtună în ocean.


    Zone sărace în oxigen există în natură şi au fost descoperite anterior de-a lungul zonelor de coastă în estul şi sudul Statelor Unite şi în Marea Baltică.

    Dar este prima dată când un astfel de loc a fost observat în largul oceanului.

    Sunt zone vaste, uneori de 260 kilometri pătraţi, care se deplasează în mod constant şi sunt sezoniere. Una dintre cele mai mari zone de acest fel se formează în fiecare an în Golful Mexic.

    Ceea ce crează aceste zone este un talmeş-balmeş de nutrienţi şi microbi adunaţi din altă parte.

    Este un proces ciclic: nutrienţii sunt hrană pentru alge, care, la rândul lor, sunt devorate de microorganisme.

    Acest lucru creează deşeuri, care sunt apoi mâncate de alţi microbi. Acest proces foloseşte o mulţime de oxigen, creând pungi fără oxigen.

    Cercetătorii au descoperit că aceste zone moarte apar ca "vârtejuri", practic nişte uriaşe cicloane subacvatice care se rotesc într-un vortex.

    Se pot răsuci neîntrerupt luni de zile, creând un zid în jurul miezului central, un proces care epuizează rapid oxigenul din el şi naşte o zonă moartă.

    Rotaţia rapidă a vârtejurilor face foarte dificil schimbul de oxigen peste limita dintre curentul rotitor şi oceanul din jur.

    În plus, circulaţia creează un strat foarte superficial, de câteva zeci de metri în partea de sus a apei turbionare care sprijină creşterea intensă a plantelor.

    Cercetătorii se tem că existenţa unor zone moarte, chiar în centrul Atlanticului, ar putea avea efect asupra oamenilor care trăiesc pe uscat, în special în statul Cap Verde, având în vedere că cele câteva zone moarte se află la mai puţin de 100 kilometri nord de arhipelagul Capului Verde.

    O zonă moartă va lovi insulele la un moment dat şi va inunda coasta cu apă săracă în oxigen, care poate afecta ecosistemele de coastă.

    25 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cel mai vechi copac din lume, un molid norvegian în vârstă de peste 9500 de ani, pe nume Old Tjikko, se află în Suedia, pe Muntele Fulufjället din provincia Dalarna.
    Arheologii sunt nedumeriţi privind rămăşiţele antice ale unei femei, descoperite pe un sit arheologic în apropiere de Chelyabinsk, un oraş rusesc la est de Munţii Ural.
    Un supervulcan italian dă semne de trezire, erupţia sa putând afecta o jumătate de milion de oameni.
    Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro.
    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire.
    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.