Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Lumina dimineţii reduce indicele de masă corporală

    GH. MĂNOIU | 12 DECEMBRIE 2022

    Un nou studiu de la Northwestern University din Chicago arată că momentul, intensitatea şi durata expunerii la lumina din timpul zilei, sunt legate de greutatea corporală. Persoanele care au fost expuse la lumina dimineţii au avut un indice de masă corporală semnificativ mai mic decât cei care aveau cea mai mare parte a expunerii lor la lumina din partea a doua a zilei.



    Răsărit de soare


    Studiul a inclus 54 de participanti, dintre care 26 bărbaţi cu vârsta medie de 30,6 ani.

    Influenţa expunerii la lumina dimineţii asupra greutăţii corporale s-a dovedit independentă de activitatea fizică prestată, aportul caloric, calendarul de somn, de vârstă sau de anotimp.

    Această influenţă este una considerabilă, de 20 procente din indicele de masă corporală al unei persoane.

    Lumina este agentul cel mai puternic ce sincronizează ceasul intern al corpului, care regleaza ritmurile circadiene şi echilibrul energetic. Ideea este să primeşti cât mai multă lumină între ora 8 dimineaţa şi prânz.

    Aproximativ 20, 30 de minute de lumină dimineaţa este suficient pentru a afecta indicele de masă corporală.

    Cu cât expunerea la lumină se face mai devreme, cu atât este mai eficient.

    Dacă o persoană nu primeşte suficientă lumină la momentul potrivit din zi ar putea să îşi desincronizeze ceasul intern al organismului, ceea ce conduce la alterarea funcţiei metabolice, poftei de mâncare şi a ţesutului adipos.

    Conform unor studii mai vechi, expunerea la lumină de diferite lungimi de undă dimineaţa, pentru două ore, imediat după trezirea dintr-un somn de 5 ore, modifică nivelul de hormoni de saţietate, leptina şi ghrelina.

    Mulţi oameni nu primesc suficientă lumină naturală dimineaţa, fiindcă stilul lor de viaţă este predominant de interior, iar mediul de lucru este unul slab luminat, de 200 – 300 lucşi.

    În cadrul studiului, 500 de lucşi a fost pragul minim pentru a avea un indice de greutate mai mic. Lumina în aer liber este, chiar şi într-o zi noroasă, de mai mult de 1000 de lucşi.

    Ca o parte a unui stil de viaţă sănătos, oamenii ar trebui să fie încurajaţi la o expunere adecvată la lumină. Birourile şi şcolile ar trebui să aibe ferestre mari, iar angajaţii ar trebui să iasă pentru masa de prânz şi pauze afară.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca o gena asociata cu longevitatea reglementeaza de asemenea si ceasul interior al organismului.
    Un număr de 18 protocoale medicale pentru acupunctură şi moxibustie au fost emise de către Comitetul Naţional Tehnic Chinez pentru Standardizarea Acupuncturii şi Moxibustiei şi de Asociaţia Chineză de Acupunctură şi Moxibustie, pentru a alinia terapiile tradiţionale vechi de secole cu medicina modernă.
    Un studiu australian realizat la Universitatea din Melbourne a găsit prima dovadă că canabisul medicinal poate reduce convulsiile la copiii cu epilepsie severă.
    Un nou studiu realizat de cercetători de la Arizona State University a arătat pentru prima dată detalii despre cum declanşează inflamaţia răspândirea celulelor cancerului de colon la alte organe.
    Conform ultimelor cercetări, oamenii care trăiesc la o distanţă mai mică de 50 metri de traficul de mare densitate, sunt mai susceptibili de a dezvolta demenţă.
    Numărul de cazuri de epilepsie poate fi redus substanţial, afirmă un nou studiu. 70 milioane de oameni de pe tot globul suferă de această afecţiune de natură neurologică, însă epilepsia este răspândită preponderent în ţările sărace şi în zonele rurale.