Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Lumina a fost răsucită într-o bandă Möbius

    Un fascicul laser bine focalizat a fost transformat într-o bandă Möbius, cu ajutorul unui dispozitiv numit placă-q.



    Bandă Möbius.


    O echipă internaţională de fizicieni condusă de Robert W. Boyd, profesor de optică şi fizică la Universitatea din Rochester, a reuşit să creeze o bandă Möbius făcută din lumină.

    Benzile Möbius sunt structuri geometrice tridimensionale, fascinante pentru proprietatea lor de a avea o suprafaţă cu o singură parte, sau, mai tehnic, de a fi suprafeţe non-direcţionale.

    În ciuda faptului că ele sunt uşor de realizat artificial, apariţia spontană a acestor structuri în natură este extrem de neobişnuită.

    Cercetătorii au transformat un fascicul laser bine focalizat într-o bandă Möbius, cu ajutorul unui dispozitiv numit placă-q, un obiectiv cu cristale lichide, dezvoltat de oamenii de ştiinţă italieni. Acest dispozitiv a putut manipula polarizarea dimensională a fascicolului de lumină.

    Benzile de lumină ar putea avea o gamă largă de aplicaţii ştiinţifice şi practice, de la fabricarea lentilelor sofisticate, la dispozitive optice şi metamateriale exotice.

    1 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, au studiat comportamentul reptilelor în ce priveşte urcatul în copaci şi după ce au observat specii de crocodili de pe trei continente, Australia, Africa şi America de Nord, au ajuns la concluzia că este adevărat, crocodilii şi aligatorii pot urca în copaci.
    Cercetatorii de la CNRS/Université Aix-Marseille si CEA/Inserm/Université Grenoble Alpes au descoperit doua virusuri gigant cu un numar de gene apropiat de cel al microorganismelor eucariote. Aceste doua virusuri, de un tip complet nou, au fost numite "Pandoravirus".
    Oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui mamut bine conservat in gheata. Mamutul a fost gasit in Insula Lyakhovsky din arhipelagul Novosibirsk. Descoperirea vine pe fondul controversatei decizii de a aduce la viata specii disparute, utilizand ADN-ul acestora.
    Ugrunaaluk kuukpikensis, aşa cum a fost numit noul dinozaur, ar putea revoluţiona ştiinţa şi istoria planetei. Este o nouă specie de dinozaur descoperită în nordul statului american Alaska, de o echipă de cercetători de la Universitatea Alaska din Fairbanks şi de la departamentul de ştiinţele vieţii al Universităţii Florida.
    Oamenii de ştiinţă de la Mammoth Museum al North-Eastern Federal University din Yakutsk, Siberia, au început clonarea unor animale preistorice, în speranţa că permafrostul siberian le va oferi posibilitatea de a găsi probe de ADN nedeteriorate.
    Carbon Engineering, o companie canadiană, a captat dioxidul de carbon din aer şi l-a transformat în pelete stocabile.