Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Luna este bogată în apă

    Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite, folosind datele transmise de sateliţi, au descoperit prezenţa apei peste tot în adâncimile Lunii.



    Luna este bogată în apă. Foto: Gh. Mănoiu/Global Info


    Pentru o lungă perioadă de timp, Luna a fost văzută ca o planetă stearpă, complet uscată.

    Dar prezenţa apei pe planetă este acum o certitudine pentru cercetători. Molecule de apă au fost găsite în 2008 în interiorul rocilor magmatice aduse de către astronauţii de pe Apollo.

    Nu s-a ştiut dacă probele reflectă condiţiile generale ale subsolului Lunii sau reprezintă regiuni bogate în apă, anormalii într-un strat uscat.

    Utilizând datele obţinute prin satelit, cercetătorii au demonstrat că depozitele vulcanice conţin cantităţi neobişnuit de mari de apă în adâncurile Lunii.

    Aceste depozite bogate de apă sunt distribuite pe întreaga suprafaţă, dovedind că apa găsită în probele aduse de Apollo nu a fost un caz izolat.

    Ipoteza cea mai răspândită cu privire la originea formării Lunii este aceea a unei coliziuni între Pământ şi un corp de mărimea lui Marte, la scurt timp după formarea sistemului nostru solar.

    Descoperirea cercetătorilor ridică însă o întrebare: cum a fost în măsură să supravieţuiască hidrogenul necesar pentru formarea apei, la temperaturile extreme induse de impact?

    Potrivit studiului, depozitele conţin puţină apă (mai puţin de 0,05%), dar ele sunt imense, până la 1000 kilometri pătraţi.

    Descoperirea ar putea avea aplicabilitate practică în viitor. Apa va putea fi folosită ca resursă la faţa locului, la o explorare viitoare.

    23 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii cred că două tsunami-uri uriaşe au lovit cândva suprafaţa planetei Marte.
    Naveta spatiala pentru transport marfa Dragon, purtata de o racheta Falcon 9, a fost lansata vineri, de la Cap Canaveral, Florida, catre Statia Spatiala Internationala. Dupa desprinderea de racheta purtatoare naveta a avut probleme cu propulsia si a fost lasata in deriva ratand intalnirea programata cu Statia Spatiala.
    Cometa Siding Spring care a trecut în luna octombrie 2014 la doar 139500 km de Marte, a luminat cerul cu o ploaie de stele căzătoare şi a schimbat compoziţia chimică a atmosferei Planetei Roşii.
    Sonda indiană Mars Orbiter Spacecraft, destinată să orbiteze planeta Marte pe o orbită eliptică, a fost lansată cu o rachetă PSLV - C25, marţi, 5 noiembrie 2013 de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, India.
    Nava spaţială Soyuz TMA-18M, aflată în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, a trebuit să efectueze o manevră de evitare pentru a nu se ciocni cu un fragment dintr-o veche rachetă japoneză.
    În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, adică Luna va trece prin penumbra Pământului. Este ultima eclipsă din acest an.