Ştiri / Spaţiu |
Luna a fost creată în câteva ore
Cele mai multe teorii din spatele formării Lunii sugerează că aceasta a provenit din fuzionarea resturilor de-a lungul anilor, după ce Pământul s-a ciocnit cu o masă enormă.
Acum, folosind capacitatea de calcul a unui supercomputer, oamenii de ştiinţă au simulat fenomenul şi au ajuns la concluzia că procesul nu a continuat atât de mult, ci s-a finalizat imediat, în câteva ore.
Această cercetare revoluţionară prezintă o abordare alternativă în studiul satelitului nostru natural. „Acest lucru deschide o gamă complet nouă de posibile locuri de pornire pentru evoluţia Lunii”, a spus Jacob Kegerreis, autorul principal al cercetării.
Cel mai comun model din spatele formării Lunii spune că aceasta s-a format atunci când, în urmă cu miliarde de ani, un obiect numit Theia, care avea aproximativ dimensiunea lui Marte, s-a ciocnit cu Pământul.
Deşi teoria explică multe despre Lună, oamenii de ştiinţă nici astăzi nu stiu de ce compoziţia Lunii este atât de asemănătoare cu a Pământului.
Din probele lunare, oamenii de ştiinţă au reuşit să stabileasca că o mare parte din materialul care constituie Luna provine la origini de pe Pământ.
Dacă continuăm cu teoria populară a coliziunii Pământ-Theia, atunci este complicat de explicat de ce Luna este atât de asemănătoare cu Pământul.
Potrivit NASA, acest lucru este puţin probabil in teorie, deoarece Theia a pulverizat pe orbită şi s-a amestecat cu doar puţin material de pe Pământ. Cu excepţia cazului în care Theia a fost, de asemenea, similară izotopic cu Pământul, nu este posibil, adaugă NASA.
În această nouă simulare, cercetătorii au folosit mai mult material pământesc pentru a crea Luna, în special straturile sale exterioare, ceea ce ar putea explica apropierea.
NASA spune că această ipoteză de formare mai rapidă şi într-o singură etapă oferă o soluţie mai clară şi mai elegantă la ambele întrebări deschise.
De asemenea, explică misterul Lunii într-o orbită largă, cu un interior care nu este complet topit, explicând în continuare caracteristici precum orbita înclinată a Lunii şi crusta subţire.
„Cu cât aflăm mai multe despre cum a apărut Luna, cu atât descoperim mai multe despre evoluţia propriului nostru Pământ”, a spus Vincent Eke, coautor al lucrării.