Ştiri / Spaţiu |
Luna s-ar fi putut forma prin ciocnirea mai multor sateliţi ai Pământului
Luna ar fi putut lua naştere prin coliziunea mai multor sateliţi mici, mai degrabă decât printr-un mare impact care a lovit Pământul.
Simulările pe computer realizate la Weizmann Institute of Science, din Israel, au stabilit că Luna s-a format din aproximativ 20 de mini-sateliţi care se roteau în jurul Pământului, un proces care, probabil, a durat milioane de ani.
Vechiul Pământ a găzduit cândva o serie de sateliţi, fiecare format dintr-o coliziune a unor planete embrionare mai mici decât Marte cu proto-Pământul.
Se estimează că au fost aproape o mie de astfel de coliziuni.
Fiecare coliziune de acest tip a implicat formarea unui disc de moloz în jurul Pământului. Componentele acestui moloz s-au compactat ulterior formând o mini-Lună.
Este posibil ca aceste mici luni să-şi fi intersectat orbitele, să se fi ciocnit şi să se fi unit.
Douăzeci de astfel de impacturi ar fi fost suficiente pentru a forma Luna, actualul satelit al Pământului
Ipoteza cea mai răspândită era aceea a unei coliziuni uriaşe între Pământ şi un corp de dimensiunea lui Marte, la scurt timp după formarea sistemului solar.
Coliziunea ar fi rupt o mare parte a materialul Pământului care ulterior s-a aglomerat şi a format Luna, actualul satelit.
Dar, într-un astfel de scenariu, oamenii de ştiinţă estimează că o cincime din materialul Lunii ar trebui să vină de pe Pământ, iar restul de la cel de-al doilea corp ceresc implicat în impact.
Cu toate acestea, probele luate de pe Pământ şi Lună sunt aproape identice.