Sănătate / Minerale |
Magneziul si sanatatea
Magneziul este al patrulea dintre cele mai abundente minerale din organism si este esential pentru sanatate, fiind necesar pentru mai mult de 300 de reactii biochimice din corpul uman.
Magneziul ajuta la functionarea normala a muschilor si a nervilor, pastreaza constant ritmul cardiac, sustine sistemul imunitar si rezistenta oaselor.
De asemenea, el ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, si este implicat in metabolismul energetic si in sinteza proteinelor.
In ultima peroada exista un interes stiintific tot mai mare pentru rolul magneziului in prevenirea si tratamentul diabetului, hipertensiunii si bolilor cardiovasculare.
Aproximativ 50% din cantitatea totala de magneziu din organism se gaseste in oase, iar restul se gaseste in principal in interiorul celulelor din tesuturi si din organe. Numai 1% din cantitatea de magneziu se gaseste in sange, dar organismul face mari eforturi pentru a mentine constant nivelul acestui mineral in sange.
Absorbtia magneziului din alimente se realizeaza in intestinul subtire, iar excretia se face prin rinichi.
Alimente bogate in magneziu
Puteti consulta baza de nate nutritionale, pentru a vedea topul produselor alimentare in functie de continutul de magneziu.
In general, alimentele din frunze verzi, ca de exemplu spanacul, sunt surse bune de magneziu, deoarece molecula de clorofila (care este aceea care da plantelor culoarea verde) contine magneziu. Alte surse de magneziu includ unele legume (fasole, mazare etc.), nuci, alune, seminte, si cerealele integrale, nerfinate.
In general cerealele rafinate sunt sarace in magneziu. Cand se obtine faina alba de grau, germenii si tarata, bogate in magneziu, sunt inlaturate. Din aceasta cauza, painea integrala contine mai mult magneziu decat painea alba.
Apa poate fi si ea o sursa de magneziu, dar cantitatea de magneziu din apa depinde de sursa. In general apa dura contine mai mult magneziu decat apa moale (apa dura este apa care contine, in mod natural, mai multe minerale).
O dieta zilnica variata, bogata in cereale integrale, legume si vegetale verzi va ajuta la obtinerea dozei zilnice recomandate de magneziu exclusiv din alimentatie, favorizand pastrarea unui nivelul normal al acestui mineral in organism.
Adesea, cresterea consumului de alimente bogate in magneziu poate reface depozitele din organism daca acestea sunt usor insuficiente. Totusi, daca nivelul magneziului din organism este excesiv de scazut, doar cresterea aportului din alimentatie s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru a aduce acest nivel la normal.
Suplimente alimentare si magneziu sub forma de tablete
Atunci cand analizele de sange indica un nivel scazut al magneziului, este important sa consultati un medic, acesta fiind cea mai indicata persoana pentru a evalua cauzele, gravitatea si consecintele situatiei si pentru a va recomanda cea mai buna modalitate pentru a readuce nivelul magneziului la normal.
In general, atunci cand nivelul magneziului din sange este foarte scazut, medicul poate recomanda injectii intravenoase cu magneziu sau tablete (unele tipuri de tablete pot provoca diarie).
Deoarece persoanele cu boli de rinichi este posibil sa nu poata elimina cantitatile de magneziu in exces, acestea nu trebuie sa ia suplimente alimentare pe baza de magneziu decat daca sunt prescrise de un medic.
Suplimentele alimentare pot contine magneziu sub mai multe forme: oxid de magneziu, carbonat de magneziu, hidroxid de magneziu, citrat de magneziu, lactat de magneziu, clorura de magneziu, sulfat de magneziu etc.
Aportul efectiv de magneziu asimilat de organism depinde insa de o suma de factori, intre care cantitatea de magneziu din compusul care sta la baza suplimentului, de gradul in care respectivul compus este asimilabil de catre organism, de modul in care este produs suplimentul etc.
Sursa: Institutul National de Sanatate al SUA