Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Maladia Parkinson ar putea fi detectată cu un test ocular
Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra (UCL), Marea Britanie, au descoperit o metodă de detectare a modificărilor la nivelul ochiului, care ar putea identifica boala Parkinson înainte ca simptomele sale să se dezvolte.
În urma studiilor făcute pe animale de laborator, cercetătorii au constatat că modificările care indică boala Parkinson pot fi observate în partea din spate a ochilor, înainte de apariţia simptomelor vizibile.
Aceste teste înseamnă că medicii ar putea interveni mult mai devreme și mai eficient în tratarea persoanelor cu această boală devastatoare.
Simptomele maladiei Parkinson includ tremor şi rigiditate musculară, încetineala mişcărilor şi o calitate scăzută a vieţii.
Doar că aceste simptome apar de obicei numai după ce celulele creierului s-au deteriorat şi în prezent nu există nici un tip de scanare a creierului, sau test de sânge, care să indice din timp, cu certitudine, boala Parkinson.
Maladia Parkinson nu cauzează în mod direct decesul, dar simptomele sale se agravează în timp.
Cercetătorii UCL au folosit echipamente medicale pe care medicii le folosesc deja şi spun că noua metodă ar putea fi folosită şi pentru a monitoriza modul în care pacienţii răspund la tratament.