Nutriţie / Dieta |
Mâncarea gătită acasă este cea mai bună pentru sănătate
Un recent studiu realizat la Oregon State University din Statele Unite sugerează că cea mai bună mâncare pentru sănătate este cea făcută la domiciliu.
Cercetătorii confirmă ceea ce spun multe mame şi bunici de zeci de ani: a lua masa la domiciliu, în mod obişnuit, înseamnă o dietă mai bună şi cheltuieli mai mici pentru mâncare în comparaţie cu mesele luate regulat la restaurant sau la ceva similar.
Participanţii la studiu au furnizat diferite tipuri de informaţii socio-demografice, iar consumul lor săptămânal de alimente a fost clasificat folosind Indexul de sănătate alimentar (Healthy Eating Index - HEI), care variază de la 0 la 100, cifrele mai mari indicând o calitate mai bună a dietei.
Un indice de peste 81 indică o dietă "bună", de la 51 la 80 înseamnă "necesităţi de îmbunătăţire", şi 50 sau mai puţin înseamnă o dietă "săracă".
Gătitul acasă de trei ori pe săptămână a însemnat un scor mediu de aproximativ 67 pe indicele de alimentaţie sănătoasă, iar gătitul la domiciliu de şase ori pe săptămână a avut ca rezultat un scor mediu de aproximativ 74.
Scorurile HEI mai mari sunt, în general, asociate cu un statut socio-economic mai ridicat. De asemenea, mâncarea gătită la domiciliu depinde mult de numărul de copii de acasă.
Studiul nu a arătat însă nici o asociere între venituri sau educaţie şi luarea mesei acasă sau în afară.