Ştiri / Ştiinţă |
Manipularea ceasului intern al vegetalelor poate avea beneficii pentru sanatate
GH. MANOIU | 23 IANUARIE 2024
Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina.
Cercetatorii de la Rice University si University of California au simulat cicluri de zi-noapte prin cicluri de lumina si intuneric pentru a controla ceasul intern al fructelor si legumelor ca varza, morcovii, afinele.
Un studiu anterior aratase ca planta Arabidopsis thaliana, folosita de obicei pentru studiul pe plante, incepe cresterea ritmului productiei de substante contra insectelor cu cateva ore inainte de rasarit, moment in care insectele incep sa se hraneasca.
Arabidopsis si varza sunt inrudite, asa ca folosind iluminatul controlat intr-o camera sigilata, cercetatorii au vazut ca se poate antrena ceasul circadian la varza post-recoltare.
Dupa acest rezultat, s-a trecut la salata verde, morcovi, dovlecei, cartofi dulci si afine. Toate au raspuns la acest antrenament, inclusiv radacinoasele.
Stocarea fructelor si legumelor in camioane intunecate, cutii si frigidere poate reduce capacitatea lor de a mentine ritmul zilnic.
In experimentul pe varza, oamenii de stiinta au constatat ca pot manipula frunzele pentru a creste productia de metaboliti anti-insecte la anumite ore din zi. Unul dintre acestea este glucoraphanin (4-MSO), un compus anti-cancer cunoscut ce se gaseste si in brocoli.
Au inceput deja cercetari pentru a vedea daca lumina sau alti stimuli, cum este atingerea, pot fi folositi pentru a spori rezistenta culturilor alimentare la daunatori.