Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Manipularea ceasului intern al vegetalelor poate avea beneficii pentru sanatate

    GH. MANOIU | 23 IANUARIE 2024

    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina.



    Arabidopsis thaliana. Foto: Alberto Salguero Quiles/Wikipedia.


    Cercetatorii de la Rice University si University of California au simulat cicluri de zi-noapte prin cicluri de lumina si intuneric pentru a controla ceasul intern al fructelor si legumelor ca varza, morcovii, afinele.

    Un studiu anterior aratase ca planta Arabidopsis thaliana, folosita de obicei pentru studiul pe plante, incepe cresterea ritmului productiei de substante contra insectelor cu cateva ore inainte de rasarit, moment in care insectele incep sa se hraneasca.

    Arabidopsis si varza sunt inrudite, asa ca folosind iluminatul controlat intr-o camera sigilata, cercetatorii au vazut ca se poate antrena ceasul circadian la varza post-recoltare.

    Dupa acest rezultat, s-a trecut la salata verde, morcovi, dovlecei, cartofi dulci si afine. Toate au raspuns la acest antrenament, inclusiv radacinoasele.

    Stocarea fructelor si legumelor in camioane intunecate, cutii si frigidere poate reduce capacitatea lor de a mentine ritmul zilnic.

    In experimentul pe varza, oamenii de stiinta au constatat ca pot manipula frunzele pentru a creste productia de metaboliti anti-insecte la anumite ore din zi. Unul dintre acestea este glucoraphanin (4-MSO), un compus anti-cancer cunoscut ce se gaseste si in brocoli.

    Au inceput deja cercetari pentru a vedea daca lumina sau alti stimuli, cum este atingerea, pot fi folositi pentru a spori rezistenta culturilor alimentare la daunatori.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de biologi japonezi de la Kyoto Institute of Technology şi Keio University au descoperit o nouă specie de bacterii, Ideonella sakaiensis, capabile să mănânce plastic.
    Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit că broaştele din specia Limnonectes larvaepartus nasc mormoloci. Broasca care naşte, cunoscută şi ca broasca cu colţi, trăieşte pe insula Sulawesi din Indonezia şi este ceva nou pentru ştiinţă.
    Conform unui studiu efectuat de specialişti de la Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, vulcanii ascunşi sub oceane ar putea avea un impact, pe termen lung, mai mare asupra climei planetei noastre decât s-a crezut până acum.
    Analiza osului hioid de la o fosilă de neanderthalian sugerează că acestia au avut capacitatea de a vorbi. Fosila, descoperită în peştera Kebara din Israel, a dus la această concluzie încă de atunci, dar acum, modelarea pe calculator a modului în care osul funcţionează, a arătat că a fost utilizat într-un mod asemănător.
    Un studiu realizat la Instituto Marqués, Spania, demonstrează că bebeluşii nenăscuţi pot auzi şi răspunde la muzică, la doar 16 săptămâni, cu zece săptămâni mai devreme decât se credea anterior.
    O fosilă de hadrosaur bine conservată a fost descoperită în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei.