Ştiri şi informaţii din toată lumea. 22 decembrie 2024

    Mapamond

    Celebra catedrală Notre Dame de Paris s-a redeschis după cinci ani de reparaţii în urma incendiului din aprilie 2019 care a deteriorat grav structura clădirii. »
    Lucrări arheologice din Maroc au descoperit cel mai vechi și cel mai mare complex agricol găsit până acum în Africa, dincolo de Nil. »
    Ghețarii tropicali, care sunt cei mai expuşi riscului de încălzirea climatică, s-au topit rapid în ultimele decenii. Întrebarea este cât de mult? »
    Districtul istoric Moravian Bethlehem, Pennsylvania, Statele Unite, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). »
    Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a declarat Parcul Național Lençóis Maranhenses, Patrimoniu Natural al Umanității. »
    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale. »
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. »
    Arheologii din Danemarca au descoperit în Rodbyhavn, pe insula daneză Lolland, un topor cu mâner de lemn, datând din Epoca de Piatră. »
    Un crucifix descoperit de un arheolog amator danez datează dinaintea anului când se credea că vikingii s-au creştinat în Danemarca. »
    O echipă de excavare egipteană a descoperit rămăşiţele unei noi piramide, care datează din timpul dinastiei a a XIII-a, de acum 3700 ani, şi ar putea fi prima încercare a vechilor egipteni de a construi o piramidă cu feţe netede. »
    O nouă analiză cu tehnologii de ultimă oră, făcută de cercetători de la University of Colorado Boulder arată că cele mai vechi petroglife din America de Nord, tăiate în mai mulţi bolovani în vestul Nevadei, au fost făcute în urmă cu 10500 de ani sau chiar 14800 de ani. »
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului. »
    Furtunile de nisip, care au avut loc în regiunea Ica din Peru, au adus la lumină noi geoglife în câmpiile Nazca. »
    Un grup de arheologi au redescoperit o insulă uitată în apropiere de coasta de vest a Turciei, insulă unde se crede că ar fi fost legendarul oraş Canae. »
    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului. »
    Antropologii au găsit cea mai veche gravură din istoria omenirii pe o cochilie de moluscă fosilizată, datând de aproximativ 500000 de ani. Descoperirea vine în urma unui control asupra a 166 cochilii de midii de apă dulce descoperite la Trinil, pe malurile râului Bengawan Solo, în Java de Est. »
    Arheologii cehi au descoperit în Egipt mormântul unei regine până acum necunoscute, "Khanty Kaous III", soţia unui faraon din dinastia a cincea, care a domnit acum aproximativ 4500 de ani. »
    George Poinar Jr., cercetator la Oregon State University, a descoperit o căpuşă prinsă în chihlimbar conţinând sânge de mamifere vechi de 20 milioane ani. »
    Un vast sistem de canioane, anterior necunoscut, ar putea fi ascuns sub stratul de gheaţă din Antarctica. »
    Oamenii de ştiinţă au descoperit după 20 de ani de studii că Noua Zeelandă este aşezată pe un continent necunoscut anterior, numit Zealandia. »
    Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în ​​trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a şasea extincţie în masă. »
    Oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii franceze au descoperit un sistem hidrografic subteran, cu ajutorul imagisticii prin satelit. Se confirmă că în urmă cu aproximativ 5000 ani, Sahara era un loc extrem de viu. »
    Cercetători din Statele Unite, Europa şi Guatemala au folosit un scaner de cartografiere aeriană de înaltă tehnologie şi au descoperit ruinele a zeci de mii de structuri antice Maya, ascunse timp de secole în jungla deasă din nordul Guatemalei. »
    Conform cercetătorilor de la Kunming College of Life Science, Chinese Academy of Sciences, persoanele în vârstă din Podişul Tibetan au o durată de viaţă mai lungă decât persoanele în vârstă din alte regiuni. »
    Creaturi care trăiesc în mod normal în adâncurile oceanelor sunt prinse tot mai des în apele puţin adânci din largul coastelor Japoniei. »
    Un schelet bine conservat al unui dinozaur, care se pare că a trăit acum 120 de milioane de ani, a fost descoperit în site-ul Shestakovsky din regiunea Kemerovo, Siberia. »
    O echipă de arheologi, care lucrează în cadrul Rezervaţiei Biosferei Calakmul, a localizat în junglă, în partea de sud, aproape de graniţa cu Guatemala, două oraşe Maya, folosind fotografii aeriene ale zonei. »
    ADN-ul extras din picturile lui Leonardo da Vinci ar putea fi folosit pentru a-i recrea digital faţa şi pentru a confirma exact unde a fost îngropat după moartea sa în 1519. »
    Examinarea scheletelor găsite la Jebel Sahaba, pe malul de est al Nilului, în nordul Sudanului, aparţin victimelor celui mai vechi conflict armat din lume, de acum 13000 de ani, spun antropologii de la Universitatea din Bordeaux. »
    Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari construcţii umane, ce se întinde pe mii de kilometri. A fost ridicat acum mai bine de 2000 de ani, dar cu sute de ani înaintea lui, în vremuri tulburi, statele razboinice din regiune au construit alte ziduri care să le protejeze. »
    Arheologii egipteni au anunţat descoperirea unui oraş care datează de mai mult de 7000 de ani, la aproximativ 390 km sud de Cairo. »
    Un paleontolog de la University of Bath din Anglia, a studiat fosilele păstrate într-un muzeu din Canada timp de peste 75 ani şi a descoperit noi specii de dinozauri. »
    O echipă de biologi marini germani şi canadieni au găsit pentru prima dată în Oceanul Atlantic aşa-numitele "zone moarte", locuri unde nu poate exista viaţă, deoarece nu există aproape deloc oxigen dizolvat în apă. »
    O a treia structură piramidală a fost găsită în faimoasa piramidă Kukulkan din estul Mexicului, asemănând-o astfel cu alcătuirea unei matrioşka, celebra păpuşă rusească în interiorul căreia se află alte păpuşi identice, dar mai mici. »
    Mont Blanc, cel mai înalt munte din Europa de Vest, a pierdut 1,3 metri din înălţimea sa, potrivit ultimelor măsurători. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: