Ştiri şi informaţii din toată lumea. 22 decembrie 2024

    Mapamond

    Descoperirile de la complexul arheologic Ventarron, inclusiv un mic templu Mochica situat la 4 km distanţă de zona Pomalca în Lambayeque, oferă indicii despre unele dintre cele mai vechi culturi peruane. »
    O familie din Florida a găsit artefacte de aur in valoare de un milion de dolari, inclusiv o monedă regală a unui monarh spaniol, recuperate de pe o navă spaniolă care s-a scufundat în largul coastei Floridei acum 300 de ani. »
    Dacă înainte de Columb, oamenii au ajuns în America o dată sau de mai multe ori, este o întrebare la care arheologii tânjesc de mult timp să găsească răspunsul şi poate că noile dovezi genetice din Peru ar putea încheia dezbaterea. »
    Cadavrul neidentificat al unui animal cu mâini umane, a fost găsit plutind într-un curs de apă în America Latină şi localnicii cred că creatura ar fi fost misterioasa chupacabra. »
    O sferă uriaşă de piatră descoperită în Bosnia ar putea fi cea mai mare sculptură de acest fel realizată vreodată de mâini omeneşti. »
    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister. »
    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii. »
    Un set de sculpturi în piatră, vechi de 7000 de ani, au fost găsite adânc în interiorul Cercului Arctic. »
    Scanările radar efectuate pentru a găsi locul de veci al reginei Nefertiti au scos la iveală posibila existenţă de material organic în spaţiile goale din spatele a doi pereţi ai mormântului lui Tutankhamon. »
    Arheologii care investighează complexul arheologic Samanco în regiunea Ancash din Peru au făcut o descoperire de senzaţie: un mormânt care conţine mai multe lăcaşe de înmormântare, textile fine, bijuterii şi instrumente muzicale. »
    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza, pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică. »
    Un sat din perioada romană, datând din secolul 3-4 e.n., a fost descoperit în Lipnica Dolna lângă Jasło (Transcarpatia), Polonia. Printre aproximativ o mie de obiecte arheologice găsite aici, este şi un cuptor mare de ars ceramică. Astfel de cuptoare sunt extrem de rare în Carpaţi. »
    Arheologii australieni speră că studiul privind arta pe stânci din regiunea Kimberley va confirma că imaginile sunt printre cele mai vechi din lume. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă. »
    O echipă de la Regional Center for Scientific Research and Technology Transfer, a anunţat descoperirea în Patagonia, sudul Argentinei, a unui depozit de fosile de 60000 km pătraţi, care datează de acum 160 - 140 milioane ani. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon. »
    Monstrul din Loch Ness este cel mai probabil un somn mare, potrivit lui Steve Feltham, un expert care a petrecut 24 de ani în căutarea lui Nessie. »
    Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic anunta descoperirea a aproape 5000 de picturi rupestre facute de grupurile de vanatori si culegatori ce au locuit in pesterile si vaile din Sierra de San Carlos, regiunea Burgos si Tamaulipas. »
    Misiunea franco-egipteană ScanPyramids a detectat, folosind o tehnologie sofisticată, o cameră ascunsă în piramida lui Keops, în spatele faţadei de nord. »
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice. »
    Cercetătorii de la UCLA au descoperit în timpul unor săpături în valea Chincha din sudul statului Peru, la 200 km de Lima, o serie de movile artificiale, 71 de linii şi fragmente de linii şi mai mult de 350 de pietre de hotar. »
    Geologii de la Nanjing Normal University, Purdue University din Statele Unite şi National Taiwan University, au găsit dovezi ale unei uriaşe inundaţii care a avut loc la începutul primei dinastii de împăraţi chinezi, confirmând astfel o mai veche legendă. »
    Patruzeci şi una de monede de bronz datând din anii 200 î.e.n au fost găsite în peretele de susţinere al unui sanctuar galic din Epoca de Fier, la peste 1800 de metri altitudine, în inima parcului naţional Mercantour, în situl arheologic Tournerie, Roubion, Franţa. »
    O echipă de cercetători australieni încearcă sa dezlege misterul unui monstru marin care a devorat un rechin alb lung de trei metri. »
    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n. »
    Cercetările efectuate pe rămăşiţele umane descoperite în oraşul tunisian Cartagina, arată că ADN-ul mitocondrial sau informaţiile genetice din partea mamei au venit de pe coasta mediteraneană nordică, din Peninsula Iberică, unde este acum Spania şi Portugalia. »
    Oraşul bolivian Potosi, cel mai mare complex industrial din secolul al XVI-lea, a fost plasat pe Lista patrimoniului mondial în pericol, din cauza activităţilor miniere neîncetate şi necontrolate în munţii Cerro Rico care pot degrada situl. »
    Cel mai vechi copac din lume, un molid norvegian în vârstă de peste 9500 de ani, pe nume Old Tjikko, se află în Suedia, pe Muntele Fulufjället din provincia Dalarna. »
    Mai mult de 20000 hectare de pădure au fost carbonizate. Dar, în mijlocul dezastrului, un grup de chiparoşi erau încă în picioare înalţi şi verzi. »
    Parfumul dulce al succesului? Un studiu al Creston's Marketing Sciences Sensory Unit răspunde la această veche întrebare şi dezvăluie adevăratul miros al succesului: bărbaţii miros a mosc iar femeile au un parfum dulce. »
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a început analiza unor particule cosmice misterioase pe care le-au descoperit în piramida egipteană Bent şi care ar putea arăta cum au fost create piramidele în urmă cu 4600 de ani. »
    Un desen enigmatic, în care apare o imagine asemănătoare lui Yoda, maestrul Jedi, personajul din Star Wars, a fost găsit de către un curator de la British Library într-un manuscris din secolul al 14-lea. »
    Un monstru marin care stătea ascuns sub valuri de cinci secole, a fost recuperat din Marea Baltică. »
    Cercetătorii din Mexic spun că au decodificat numele hieroglific de pe mormântul antic Maya al regelui Pakal, celebrul astronaut din Palenque, acesta fiind "Casa celor nouă suliţe ascuţite". »
    Noua Zeelandă va crea în Pacificul de Sud un sanctuar marin gigant, în care va fi interzis pescuitul, prospecţiunile, exploatarea şi mineritul. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: