Ştiri şi informaţii din toată lumea. 23 decembrie 2024

    Mapamond

    O statuetă veche de 23000 de ani, reprezentând o femeie cu sânii şi fesele mari, a fost descoperită pe un şantier arheologic din Amiens, Franţa. Sculptura de 12 cm, numită Vénus de Renancourt, este considerată o capodoperă de către arheologi. »
    Arheologii din nordul Greciei au descoperit un schelet în mormântul de la Amphipolis ce datează din timpul lui Alexandru cel Mare, cel mai mare site arheologic de înmormântare din Grecia. »
    Urme de paşi datând de acum 5000 de ani au fost descoperite în timpul lucrărilor de excavaţie la tunelul Fehmarn Belt Fixed Link, ce va conecta insula daneză Lolland cu insula germană Fehmarn. »
    50000 de obiecte sacre, de la sculpturi fine în piatră la bijuterii şi scoici, găsite într-un tunel vechi descoperit în oraşul antic mexican Teotihuacan, ar putea duce la morminte regale, spun arheologii. Tunelul ajunge sub celebrul Templu al Şarpelui cu Pene, cunoscut şi ca Quetzalcoatl, din Teotihuacan, unul dintre cele mai vizitate site-uri antice din Mexic. »
    Elveţia a anunţat că şi-ar dori ca tradiţiile profunde ale ţării, cum ar fi yodelingul şi orologeria de precizie, să fie înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Yodelerul este un tip de cântec şi de comunicare, care combină cuvinte cu sunete. S-a dezvoltat în special în zonele alpine din Elveţia, Austria şi Germania, cu precădere în Tirol (vezi audio). »
    Epava unui submarin german şi a unui vas comercial american, scufundate în Bătălia Atlanticului din 1942, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, au fost descoperite pe fundul Atlanticului, în largul coastelor statului american Carolina de Nord. »
    O expediţie internaţională, condusă de Hellenic Ephorate of Underwater Antiquities, Grecia şi Woods Hole Oceanographic Institution, SUA, a anunţat descoperiri remarcabile la locul naufragiului din Antikythera. »
    O interdicţie la nivel european a pigmenţilor de cadmiu în vopsele acrilice, ulei şi acuarelă este în curs de examinare şi ar putea fi pusă în aplicare în termen de doi ani. Aceasta ar schimba radical paletele artiştilor, deoarece pigmenţilor de înlocuire le lipseşte vitalitatea culorilor cu cadmiu. »
    Sute de bile mari, verzi, ce par a fi făcute din muşchi sau alge, au apărut pe plaja Dee Why de lângă oraşul North Shore, la nord de Sydney, Australia, provocând teamă şi curiozitate printre localnici care au declarat că nu au mai văzut un astfel de fenomen. »
    Una dintre cele două nave ale exploratorului britanic care a dispărut în Arctica în urmă cu mai mult de 160 de ani, a fost găsită în Strâmtoarea Victoria. Dispariţia expediţiei a fost unul dintre cele mai mari mistere ale epocii explorărilor victoriene şi a declanşat una dintre cele mai mari căutări din istorie. »
    Epava unei nave mari de acum un secol, a fost descoperită scufundată în Marea Ioniană, in sudul Albaniei. Experţii consideră că nava ar fi putut fi utilizată într-o operaţie militară în Primul Război Mondial şi pare să fi fost lovită în timp ce naviga în apropiere de zona Karaburun. »
    Şase persoane au fost infectate, într-o populară destinaţie de vacanţă germană la Marea Baltică, de o bacterie ce se găseşte în special în Caraibe. Acesta se răspândeşte cel mai bine în apele sărate, cu temperaturi de peste 20 grade Celsius. În afară de Caraibe, este răspândită în Danemarca, Polonia şi de-a lungul coastei Germaniei. »
    Scufundătorii au descoperit într-o epavă, găsită în apropiere de o insulă malteză, o adevarată comoară arheologică constând din pietre de măcinat şi vase cu vin de acum 2700 de ani. »
    O nouă căutare a început în Myanmar pentru ceea ce este considerat a fi cel mai greu clopot care a existat vreodată, clopotul lui Dhammazedi. Estimat la o greutate de aproape 300 tone, se spune că a căzut într-un râu din apropierea capitalei Yangon în 1608. În ciuda numeroaselor tentative de a-l găsi, clopotul nu s-a lăsat descoperit. »
    Arheologii au dezgropat un site funerar la Amphipolis, în nordul Greciei şi experţii cred că mormântul a aparţinut unei figuri importante datând din ultimul trimestru al secolului al patrulea î.Hr. »
    Oamenii de ştiinţă de la Des Moines University vor demara la începutul săptămânii viitoare săpăturile într-o peşteră straveche din Wyoming, transformată cândva într-o capcană mortală şi care conţine o mulţime de resturi fosile de animale din Pleistocen, cum ar fi mamuţi lânoşi, lei americani, cămile, urşi şi lupi, conservate în stare neobişnuit de bună. »
    Medicii din Mumbai, India, au extras 232 de dinţi din gura unui băiat în vârstă de 17 ani, într-o operaţie care a durat şapte ore, probabil un nou record mondial. »
    Arheologii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, au descoperit 150 de morminte ale unei comunităţi necunoscute care a locuit în partea peruană a deşertului Atacama, înainte de secolul al 7-lea d.Hr. »
    Sistemul de drumuri construit de către Imperiul Inca, Inca Qhapaq Nan, a primit statutul de Patrimoniu Mondial. UNESCO a descris sistemul ca o minune de inginerie, care trebuie să fie restaurat şi conservat. Site-ul stabilit cuprinde 273 de componente ale traseului care acoperă aproximativ 700 km şi 11300 hectare de teren. »
    Arheologii de la parcul arheologic Machu Picchu au anunţat descoperirea unei noi secţiuni de drum Inca care duce direct la Machu Picchu. »
    Un schelet descoperit în timpul unor săpături arheologice în East Lothian din sud-estul Scoţiei ar putea fi al lui Olaf Guthfrithsson, un viking irlandez care a fost rege de Dublin şi Northumbria între anii 934-941, sau al unui membru important al anturajului său. »
    Arheologii care lucrează la complexul arheologic Wari în sectorul Vegachayoq Moqo au făcut noi descoperiri care ar putea să aducă lumină asupra misterioasei civilizaţii pre-incaşe. »
    Nereus, un vehicul hibrid operat de la distanţă, s-a pierdut în timpul unei scufundări la 10 km sub suprafaţa mării, în Groapa Kermadec, un şant maritim adânc din nord-vestul Noii Zeelande. »
    Cercetătorii cred că au găsit epava navei pilot a lui Cristofor Columb, Santa Maria, la mai mult de 520 de ani de la naufragiul de lângă coasta de nord a insulei Haiti. »
    Philip, un băiat de 9 ani din Michigan a descoperit într-un pârâu din apropierea casei, un dinte de mastodont vechi de 10000 de ani. »
    Una dintre cele mai cunoscute atracţii istorice din Cajamarca, Peru, va fi redeschisă începând din 1 martie, pentru public. »
    Un fragment de os din pelvis, descoperit într-o cutie în Winchester City Museum, ar putea să aparţină regelui Alfred cel Mare, sau fiului său, Edward cel Bătrân. Se credea că regele Alfred a fost îngropat într-un mormânt nemarcat la o biserică în Hyde, Winchester, dar noile cercetări par să infirme această teorie. »
    Activitatea vulcanică a dat naştere la o mică insulă la sfârşitul lunii noiembrie 2013, în grupul de insule Ogasawara, la 1000 km sud de Tokyo. Oamenii de ştiinţă au crezut că insula nu va supravieţui erodarii valurilor şi tasării dată de gravitaţie şi de răcirea rocilor, dar activitatea vulcanică continuă, iar insuliţa este în creştere. »
    Mega-submarinul I-400, al Marinei Imperiale Japoneze, pierdut in 1946, când a fost scufundat după capturare de către forţele SUA, a fost descoperit la o adâncime de mai mult de 700 metri sub apă în largul coastelor insulei O’ahu, Hawaii. »
    Arheologii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic au descoperit o ofrandă dedicată lui Mictlantecuhtli sau Zeul Morţii, într-un altar considerat a fi de la mijlocul secolului al 14-lea, la sud de Marele Templu din situl Tehuacan, Puebla, Mexic. »
    Un grup de arheologi indonezieni de la National Archeology Center, Yogyakarta Archeology Center şi Yogyakarta Diving Center au descoperit în Marea Java, la aproximativ 100 kilometri de insula Karimunjawa, o epavă ce se crede că aparţine unui submarin german scufundat în al Doilea Război Mondial. »
    O erupţie vulcanică submarină a creat o nouă insuliţă lângă insula Nishinoshima din grupul Ogasawara, la aproximativ 1000 km Sud de Tokio. Insuliţa este o bucată ovală de teren de 200 metri lungime. »
    În timp ce egiptenii construiau piramidele de pe platoul Giza, iar britonii Stonehenge, civilizaţia Norte Chico din Peru construia Caral, considerat cel mai vechi oraş din America. Situat la 200 km nord de Lima, în Supe Valley, Peru, Caral a fost locuit între anii 2600 si 2000 î.e.n. şi cuprinde o suprafaţă de mai bine de 60 hectare. »
    Scafandrii ruşi au scos din lacul Chebarkul un fragment mare de meteorit. Greutatea acestuia este de 654 kg, iar lungimea de 1,5 metri. Se aşteaptă ca testele experţilor să confirme că a făcut parte din meteoritul explodat în februarie deasupra oraşului Celiabinsk din Urali. »
    Un banc mare de meduze a blocat conductele de răcire ale unui reactor de la centrala nucleară Oskarshamn din Suedia, forţând închiderea lui. Anul trecut, o altă centrală, din California, a trebuit să fie închisă după ce conductele au fost înfundate de un organism marin gelatinos asemănător meduzelo »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: