Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Marea redeschidere a Catedralei Notre Dame din Paris la cinci ani după incendiu

    Sâmbătă, 7 decembrie 2024, catedrala Notre Dame de Paris s-a redeschis la Paris, Franța, după cinci ani de reparaţii în urma incendiului din aprilie 2019 care a deteriorat grav structura clădirii.



    Notre Dame din Paris în 2017. Foto: Ali Sabbagh/Wikipedia


    Aproximativ 50 de lideri mondiali au participat la marele eveniment de redeschidere, care va avea loc pe tot parcursul weekendului, și va pune accent pe arta, cultura și istoria catedralei.

    Evenimentul a fost descris drept emblematic de către președintele francez Emmanuel Macron, care a spus: „Această catedrală este o metaforă fericită a ceea ce este națiunea și a ceea ce ar trebui să fie lumea. Lumea găsește catedrala reconstruită și trebuie să o păstrăm ca pe o comoară. lecție de fragilitate, smerenie și dorință, împărtășid bucuria și mândria.”

    Construcția catedralei a fost finalizată în anul 1345. Procesul de reconstrucție în urma incendiului a necesitat munca a 1.200 de artizani.

    Catedrala ţine prima liturghie duminică.

    8 DECEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Lucrări arheologice din Maroc au descoperit cel mai vechi și cel mai mare complex agricol găsit până acum în Africa, dincolo de Nil.
    Ghețarii tropicali, care sunt cei mai expuşi riscului de încălzirea climatică, s-au topit rapid în ultimele decenii. Întrebarea este cât de mult?
    Districtul istoric Moravian Bethlehem, Pennsylvania, Statele Unite, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
    Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a declarat Parcul Național Lençóis Maranhenses, Patrimoniu Natural al Umanității.
    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.