Ştiri / Spaţiu |
Marte are mii de gheţari îngropaţi sub o pătură groasă de praf
Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri.
Gheţarii se găsesc în două benzi, la latitudini centrale, în emisferele sudică şi nordică.
Datele radar de la staţiile orbitale, combinate cu modele computerizate ale fluxurilor de gheaţă, au determinat că planeta are aproximativ 150 miliarde de metri cubi de apă blocată în gheaţă. Pentru o lungă perioadă de timp oamenii de ştiinţă nu au ştiut dacă gheaţa observată este făcută din apă îngheţată sau din dioxid de carbon, sau dacă este noroi.
Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă cum a fost transformată Marte dintr-o planetă caldă, umedă şi probabil asemănătoare Pământului, în lumea rece, uscată, care există astăzi.
Deoarece Marte nu are un câmp magnetic protector la nivel planetar, o mare parte din atmosferă a fost pierdută în spaţiu cu miliarde de ani în urmă. Astăzi, presiunea atmosferică pe Marte este atât de scăzută încât gheaţa de apă pur şi simplu se evaporă şi devine vapori de apă.
Cercetătorii bănuiesc că gheţarii de pe Marte au rămas intacţi deoarece au fost protejaţi sub un strat gros de praf.