Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Marte are mii de gheţari îngropaţi sub o pătură groasă de praf

    Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri.



    Gheaţă expusă de un impact.


    Gheţarii se găsesc în două benzi, la latitudini centrale, în emisferele sudică şi nordică.

    Datele radar de la staţiile orbitale, combinate cu modele computerizate ale fluxurilor de gheaţă, au determinat că planeta are aproximativ 150 miliarde de metri cubi de apă blocată în gheaţă. Pentru o lungă perioadă de timp oamenii de ştiinţă nu au ştiut dacă gheaţa observată este făcută din apă îngheţată sau din dioxid de carbon, sau dacă este noroi.

    Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă cum a fost transformată Marte dintr-o planetă caldă, umedă şi probabil asemănătoare Pământului, în lumea rece, uscată, care există astăzi.

    Deoarece Marte nu are un câmp magnetic protector la nivel planetar, o mare parte din atmosferă a fost pierdută în spaţiu cu miliarde de ani în urmă. Astăzi, presiunea atmosferică pe Marte este atât de scăzută încât gheaţa de apă pur şi simplu se evaporă şi devine vapori de apă.

    Cercetătorii bănuiesc că gheţarii de pe Marte au rămas intacţi deoarece au fost protejaţi sub un strat gros de praf.

    14 FEBRUARIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ufologii pretind că o navă spaţială extraterestră masivă, de dimensiunea statului american Idaho, a fost reperată în imaginile recente luate de NASA la coroana solară în programul SOHO.
    Obiectul ceresc face parte din centura principala de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar situata intre planetele Marte şi Jupiter care adaposteste numeroase corpuri ceresti precum asteroizi si planete pitice.
    Folosind datele misiunii Cassini, oamenii de ştiinţă au identificat 101 gheizere distincte care erup pe Enceladus, luna îngheţată a lui Saturn. Studiul lor arată că este posibil ca apa lichidă să ajungă din marea subterană a lunii până la suprafaţă.
    Sonda spaţială a NASA, Cassini a luat prima imagine obţinută vreodată a albastrei planete gigantice de gheaţă, Uranus.
    Sonda spatiala NASA, Interstellar Boundary Explorer, specializata in studii de heliofizica, a dat date despre coada ce urmeaza Sistemul Solar in drumul sau prin Univers. Aceasta coada, asemanatoare cozii unei comete, numita de specialisti heliotail, are o forma de trifoi cu patru foi.
    Sonda Philae ar putea sta pe partea de sus a vieţii microbiene extraterestre de pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, dar nu poate căuta dovezi în acest sens.