Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Marte seamănă cu Pământul mai mult decât se credea anterior

    Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de oxizi de mangan în solul marţian, ceea ce indică existenţa unei cantităţi mai mari de oxigen în atmosfera timpurie a lui Marte.



    Windjana, locaţia unde roverul Curiosity a găsit roci cu oxizi de mangan.


    Pe Pământ, oxizii de mangan implică existenţa oxigenului atmosferic sau a microbilor.

    Microbii nu par o ipoteză fezabilă, dar cealaltă alternativă, că atmosfera marţiană a conţinut mai mult oxigen în trecut, pare posibil.

    Aceşti oxizi de mangan nu se pot forma fără o mulţime de apă lichidă şi condiţii puternic oxidante.

    În dosarul geologic al Pământului, apariţia unor concentraţii mari de oxizi de mangan este un marker al unei schimbări majore în compoziţia atmosferei, de la cantităţi relativ scăzute de oxigen, la atmosfera bogată în oxigen de astăzi.

    Prezenţa aceloraşi tipuri de minerale pe Marte sugerează că nivelul de oxigen a crescut acolo, înainte de a scădea la valoarea actuală. S-a confirmat faptul că în urmă cu 3,8 până la 3,3 miliarde de ani, Planeta Roşie ar fi stocat cantităţi mari de apă.

    Un mod posibil prin care oxigenul ar fi ajuns în atmosfera marţiana este din descompunerea apei, atunci când Marte a pierdut câmpul magnetic. Se crede că, în acest moment din istoria planetei Marte, apa era mult mai abundentă.

    Cu toate acestea, fără un câmp magnetic protector pentru suprafaţă, radiaţiile ionizante au început să dividă moleculele de apă în hidrogen şi oxigen.

    Din cauza gravitaţiei relativ mici a lui Marte, planeta nu a fost în măsură să reţină atomii de hidrogen, foarte uşori, iar atomii de oxigen, mai grei, au rămas în urmă.

    O mare parte din acest oxigen a intrat în roci, ceea ce a dus la apariţia prafului roşu care acoperă suprafaţa planetei Marte de astăzi.

    În timp ce faimosul oxid de fier roşu de pe Marte necesită doar un mediu uşor oxidant pentru a se forma, oxizii de mangan necesită un mediu oxidant puternic, deci mai mult decât se cunoştea anterior.

    8 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O mare minge de foc a luminat cerul deasupra statului american Pennsylvania, deplasându-se cu o viteză de peste 72000 kilometri pe oră.
    Satelitul NASA destinat studiului bioxidului de carbon din atmosfera terestra s-a prabusit in ocean, la scurt timp de la lansare .
    Roverul marţian Curiosity a înregistrat acest apus de soare la sfârşitul celei de a 956-a zi a misiunii sale pe Marte, de la locaţia sa din Gale Crater.
    Săptămâna acesta, meteoriți care au orbitat sute de ani în jurul Soarelui vor arde pe cer, la 80 km altitudine, urmând să intre în atmosfera Pământului cu viteza de aproximativ 145000 km/h. Intensitatea maximă va fi pe 3 ianuarie, la ora 16:00 ora României, când vor fi mai mult de 80 de stele cazătoare pe oră.
    Un mic asteroid, care în urmă cu doi ani a trecut prin apropierea Pământului la o distanţă de aproximativ 2 milioane kilometri, se va apropia din nou de planeta noastră.
    Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.