Masajul
Stimulând circulația limfei și generând căldură prin frecare și prin aplicarea de uleiuri, masajul curăță și tonifiază corpul fără a cauza acumularea de toxine și slăbiciunea care însoțește frecvent exercițiile fizice. »
Masajul ca practică zilnică oferă multe beneficii. Căldura şi vitalitatea corpului cresc pe măsură ce inima şi sistemul circulator se deschid pentru a furniza oxigen proaspăt şi energie vitală către toate părţile corpului, eliminând în acelaşi timp gazele reziduale şi toxinele. »
Masajul relaxează corpul şi îndepărtează tensiunile. Persoanele care suferă de insomnie, sau cei care nu se pot bucura de un somn odihnitor ar trebui să-şi maseze corpul (în special capul şi tălpile) înainte de culcare. »
Limfa se găseşte peste tot în afara celulelor corpului uman, exceptând creierul, măduva spinării şi ţesutul profund al muşchilor scheletici. Este un fluid limpede sau lăptos care provine din scurgerea capilarelor sanguine. »
Efectele masajului variază în funcţie de momentele zilei. În timpul zilei, el relaxează şi împrospătează, crescând energia. Seara efectul său este mai tranchilizant. »
Masajul care se face în scopul relaxării trebuie să fie foarte blând. Nu trebuie aplicată în niciun caz o presiune care nu ar putea fi suportată. Ar trebui utilizate frământarea, frecarea ușoară, mângâierea și strângerea blândă. »
Masajul, atunci când respectă structura musculaturii şi este executat un timp suficient de mare, poate oferi mai multe avantaje decât exerciţiile fizice. »
Asigurarea echilibrului propriului organism se bazează pe o alimentaţie corespunzătoare, somn adecvat şi exerciţii fizice corespunzătoare. Pe măsură ce fiecare persoană devine capabilă să-și gestioneze propriul echilibru al corpului, ea nu va fi doar mai puţin bolnavă, ci va fi şi mai puternică fizic şi emoţional. »
Persoanele care îşi doresc un corp sănătos, pe tot timpul vieţii, trebuie să adopte masajul ca practică zilnică. Ei trebuie să-şi maseze corpul zilnic pentru cel puţin treizeci până la patruzeci şi cinci de minute înainte de baie. »
Receptorul se predă pe sine însuși spre a fi masat. El permite corpului său să se relaxeze și-l lasă să-și piardă mecanismele de apărare. El devine cel care receptează, care primește, iar aceasta îl face să se afle la un nivel mai scăzut. »
Dintre toate masajele, acelea care implică utilizarea uleiului oferă cele mai mari beneficii. Exceptând motivele terapeutice, corpul nu trebuie frecat niciodată când este uscat, pentru că apoi se produce fricţiunea, încălzirea şi durerea, care dăunează organismului şi perturbă echilibrul gazelor din corp. »
Pentru a fi un bun maseur, o persoană trebuie să fie atent la forma şi funcţiile musculaturii. Cel care urmăreşte contururile naturale ale corpului şi circulaţiile acestuia asigură cel mai eficient masaj. Cel care lucrează împotriva structurii naturale ale corpului creează dezechilibre şi boală. »