Terapii / Masajul |
Masajul și limfa
Masajul lucrează direct și simultan cu cele trei sisteme circulatorii ale corpului uman:
• sistemul vascular sanguin
• sistemul nervos
• sistemul limfatic
Sistemul limfatic este sistemul pe care masajul îl influențează cel mai direct.
Pentru a înțelege importanța limfei în masaj trebuie privite mai întâi funcționarea și funcțiile acestui sistem complex. El lucrează prin ducte, ganglioni și canale.
Sistemul limfatic nu este un sistem independent în sensul că el nu are capilare care să-i poarte fluidele independent.
Acest sistem este un sistem suplimentar, adițional, pentru sistemul vascular sanguin, el circulă cot-la-cot cu sistemul circulator sanguin și, prin osmoză, se amestecă cu sângele și este distribuit întregului corp.
De asemenea, toți mușchii noștri sunt precum peștii plutind într-un ocean al fluidului limfatic.
Sistemul limfatic asistă circulația sangelui prin drenarea excesului de lichid din fluxul sanguin, ușurând volumul de muncă al inimii.
De asemenea, sistemul limfatic asigură o linie directă de apărare a corpului prin armata sa de limfocite, fagocite și țesuturi producătoare de anticorpi.
Sistemul limfatic oferă o cale alternativă de întoarcere a fluidului din țesuturi în fluxul sanguin. Este un sistem într-un singur sens fără structură adecvată, el neformând un circuit complet.
Ganglionii limfatici nu conțin valve și sunt distribuiți neuniform în corp, totuși pentru un maseur este suficient să-și reamintească că acești ganglioni limfatici (care produc fluidul limfatic) sunt localizați sub articulațiile corpului și, prin frecare și aplicarea de mișcări circulare, el îi poate stimula.
Ganglionii limfatici sunt stimulați prin masajul local și căldura produsă prin frecare, sau prin căldura aplicată din exterior.
Acest sistem complex și esențial mai poate fi stimulat prin exerciții fizice regulate, compresia asupra nodurilor individuale (sau a punctelor de presiune), prin aplicarea de căldură (cataplasme), și prin respirație (practici de respirație profundă).
Stimulând circulația limfei și generând căldură prin frecare și prin aplicarea de uleiuri, masajul curăță și tonifiază corpul fără a cauza acumularea de toxine și slăbiciunea care însoțește frecvent exercițiile fizice.
Acest motiv este suficient pentru ca masajul să fie ideal pentru persoanele în vârstă ale căror corpuri nu-și mai reîmprospătează ușor fluidele vitale și care nu pot suporta încordarea mușchilor și tendoanelor slăbite de înaintarea în vârstă.
Creșterea fluxului limfatic reduce tensiunea arterială. Acesta este unul dintre motivele pentru care masajul este prescris pacienților cu hipertensiune.
El eliberează de asemenea durerile și tensiunile și promovează un tipar de respirație mai profundă, mai naturală.
Masajul regulat relaxează organismul și ajută digestia prin menținerea unui echilibru intern și a unei circulații adecvate a gazelor.