Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Ceaiuri

    Mate

    Mate, cunoscută şi ca yerba mate, chimarrão sau cimarrón, este o băutură sud-americană, bogată în cafeină, obţinută prin infuzarea frunzelor uscate de yerba mate (Ilex paraguariensis).



    Mate.


    Pe lângă America de Sud, unde este o băutură naţională în multe state, mai este frecvent consumată în Siria, cel mai mare importator din lume şi în Liban.

    Mate a fost consumată în primul rând de către indigenii Guarani şi răspândită de oamenii Tupi care au trăit în sudul Braziliei şi pe teritoriul Paraguayului. Consumul de yerba mate a devenit larg răspândit odată cu colonizarea europeană, mai întâi în Rio de la Plata, iar de acolo în Chile.

    Ilex paraguariensis este la început un arbust, dar la maturitate poate ajunge la 15 metri înălţime.

    Alte denumiri

    Mate, yerba mate în engleză, maté în franceză, mate, cimarrón în spaniolă, mate, chimarrão în portugheză.

    Producere

    Frunzele de yerba mate sunt uscate, tocate şi amestecate într-o pulbere numită yerba.

    Mate se prepară prin înmuierea frunzelor uscate de yerba mate în apă caldă şi se consumă cu un pai de metal dintr-o tărtăcuţă confecţionată din metal, porţelan, lemn, dovleac sau pomelo.

    Paiul este numit bombilla în spaniolă, bomba în portugheză şi bombija sau, mai general, masassa, în arabă. Este în mod tradiţional confecţionat din argint. Paiele disponibile comercial sunt de obicei realizate din nichel argintat, numit alpaca, oţel inoxidabil, sau din tulpini goale de trestie. Bombilla acţionează ca un pai şi ca o sită. Capătul care se scufundă în infuzie prezintă nişte găuri mici sau fante care permit lichidului să treacă, oprind însă materialul vegetal.

    Tărtăcuţa este cunoscută ca o mate sau o guampa, iar în Brazilia, are denumirea specifică de cuia sau cabaça.

    Se umple tărtăcuţa pe jumătate sau trei sferturi cu yerba. Apoi se acoperă complet cu palma, se răstoarnă şi se agită pentru scurt timp şi cu forţă în scădere treptată, în această poziţie inversată. Apoi se înclină puţin şi se agită uşor, pentru a stratifica yerba în interior, lăsând un spaţiu de unde se bea cu paiul. Se toarnă apă rece care să umezească yerba şi după 2-3 minute se adaugă apă fierbinte, dar nu clocotită. Tărtăcuţa este aproape plină de yerba şi apă caldă la 70 - 85°C, niciodată în clocot.

    Recipientul se reumple de mai multe ori, pe măsură ce lichidul este consumat. Se pot adăuga alte plante, pentru aromă sau pentru nevoile medicale şi de asemenea zahăr sau miere.

    Conţinut

    Mate conţine vitaminele A (sub forma de beta-caroten), B1, B2, B3, B5, C şi E, precum şi magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan şi calciu. De asemenea conţine niveluri semnificative de antioxidanţi polifenolici (quercetină, rutină) şi zece aminoacizi. Mate conţine 92 mg de acid clorogenic, un antioxidant, per gram de frunze uscate şi nu catechine, ceea ce îi dă un profil antioxidant semnificativ diferit de alte ceaiuri.

    Conţine mult mai puţină cofeină decât ceaiul, cafeaua, guarana sau cacaoa.

    Utilizare

    Reduce anumite riscuri cardiovasculare. Un studiu din 2007 a constatat că consumul a 0,5 litri de mate creşte nivelurile de activitate ale enzimei care produce lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL), colesterol bun şi scade nivelul de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), colesterol rău. Prin studii pe animale s-au constatat îmbunătăţiri semnificative ale nivelurilor serice din sânge ale colesterolului, trigliceridelor şi glucozei şi o scădere a leziunilor aterosclerotice.

    Are proprietăţi antioxidante mai ridicate decât ceaiul verde.

    Este un stimulent al sistemului nervos central. Împiedică proliferarea celulelor cancerelor bucale. Este hepatoprotector, diuretic, depurativ, protejează ADN-ul de oxidare.

    Soluţia apoasă de yerba mate are acţiune antimicrobiană împotriva E. coli. Are activitate inhibitoare împotriva unei ciuperci comune a pielii, M. furfur, cunoscută a fi o cauză de mătreaţă. Activitatea anti-fungică a extractului de mate s-a dovedit a fi echivalent cu 2,7 ml de ketoconazol în tratarea mătreţii, fără efectele secundare ale medicamentului.

    Contraindicaţii

    O serie de studii sugerează că mate consumat prea fierbinte poate creşte riscul de cancer esofagian. Ar putea fi asociat cu cancerul de vezică urinară, dacă este băut în exces.

    Procesul comercial de uscare al frunzelor de mate, care implică fum din arderea lemnului, poate depune pe materialul vegetal hidrocarburi aromatice policiclice cancerigene.

    Este contraindicat persoanelor anxioase şi suferinzilor de insomnie sau disfuncţie renală severă.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Este un ceai originar din China, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt foarte puţin oxidate în timpul procesării şi îşi…
    Ceaiul pu-erh, sau pu'er, este un ceai microbian fermentat obţinut prin acţiunea mucegaiurilor, bacteriilor şi drojdiilor pe frunzele recoltate ale plantei de…
    Ceaiul oolong este un ceai tradiţional chinezesc obţinut din plata Camellia Sinensia printr-un proces unic de oxidare incompletă.
    Ceaiul galben implică de obicei un ceai prelucrat în mod similar cu ceaiul verde, dar cu o fază de uscare mai lentă…
    Kukicha, sau ceaiul de crenguţe, cunoscut şi sub numele de bōcha sau ceai de trei ani, este un amestec japonez din tulpini,…
    Ceaiul rooibos este obţinut din frunzele plantei Aspalathus linearis, arbust din aceeaşi familie cu salcâmul.