Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Material anorganic cu proprietăți antimicrobiene

    Un compozit inovator format dintr-un polimer anorganic și un semiconductor a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia şi Universitatea Jaume I, din Castellón, Spania.



    De mai bine de 30 de ani, grupuri din Brazilia și Spania au colaborat la dezvoltarea de noi semiconductori multifuncționali. Foto: CDMF


    Cercetătorii au dezvoltat o procedură pentru a obține un compus semiconductor de metal și carbon cu proprietăți antimicrobiene excelente, stabilitate și citotoxicitate scăzută, care nu trebuie activat și care poate fi aplicat pe suprafața diferitelor tipuri de material, ceea ce facilitează utilizarea sa ca aditiv și aplicații în sectoare precum asistența medicală, auto, echipamente de construcții sau instalații, senzori, catalizatori etc.

    Procedura utilizată pentru prepararea materialului, validată la scară experimentală în mediu de laborator, se desfășoară în condiții sintetice blânde, la temperaturi scăzute.

    Brevetul a fost dezvoltat pe baza unui nou mod de acoperire, obținându-se un polimer antimicrobian.

    Acest material poate fi aplicat pe suprafețe în același mod ca aplicarea vopselei, eliminând 100% bacterii, atât gram-pozitive, cât și gram-negative.

    Brevetul înlătură un dezavantaj al compușilor organici care cresc probabilitatea ca bacteriile să se reproducă și să formeze superbacterii.

    Cooperarea internațională între oamenii de știință brazilieni și spanioli pentru dezvoltarea de noi semiconductori multifuncționali a început cu mai bine de 30 de ani în urmă.

    18 SEPTEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un tip de bioplastic care se degradează rapid atât în ​​procesele de compostare, cât și atunci când este aruncat în mediu.
    Un grup de lucru universitar din Marea Britanie a dezvoltat o baterie alimentată cu bacterii care recoltează energie din microorganismele din sol pentru a se reîncărca. Un prototip a fost deja lansat în Brazilia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă de a produce beton cu emisii foarte scăzute de carbon.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au produs primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune.
    Cercetătorii de la Institutul pentru Energie și Cercetări Nucleare (Ipen) și de la programul postuniversitar de Tehnologie Nucleară de la USP, Brazilia, au creat o nouă tehnologie pentru baterii, care face posibilă stocarea energiei într-un dispozitiv mai ușor, fără risc de explozie sau îngheț.
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului.