Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Mecanismul natural anticancer

    GH. MĂNOIU | 18 MAI 2023

    Oamenii de stiinta de la The Scripps Research Institute, din Statele Unite, au descoperit noi detalii ale mecanismului natural de aparare anticancer. Ei au identificat cheia ce declanseaza un mecanism celular important de blocare a cancerului.



    Mecanismul natural anticancer. Foto: NIH


    Acest mecanism, numit senescenta indusa oncogenei, poate bloca cele mai multe tipuri de cancer. El este frecvent intalnit atunci cand cancerul de piele incipient se transforma in alunite cu crestere lenta.

    Tumorile care ajung sa fie maligne fac acest lucru prin eludarea acestui obstacol de crestere.

    Cercetatorii au descoperit ca acest proces este urmarea unei interactiuni in cascada a trei enzime.

    Oncogenele sunt gene de crestere care, prin deteriorarea AND-ului, prin mutatii mostenite sau datorita altor cauze, determina celulele sa se divida anormal. Oncogenele din familia RAS sunt unele dintre cele mai implicate in cancerele umane.

    O enzima numita p38 este in varful procesului de senescenta indusa. Ea activeaza o alta enzima, PRAK, prin adaugarea unui grup de fosfor, proces numit fosforilare.

    Aceasta, la randul ei, se leaga de o alta enzima numita Tip60, si ea in cascada de semnalizare a senescentei induse, proces care nu se declanseaza in lipsa acesteia.

    PRAK este o enzima de tip kinase, care si ea fosforileaza alte proteine. Initial s-a crezut ca aceasta interactioneaza cu Tip60 prin fosforilarea ei. Dar s-a descoperit ca procesul este oarecum invers.

    Tip60 actioneaza pe PRAK, ea fiind o enzima de tip acetiltransferaza, care modifica alte proteine prin adaugarea unei grupari de acetil.

    Tip60 se leaga de PRAK si o acetileaza la o anumita locatie, ceea ce duce la activarea acesteia din urma. In felul acesta, enzima cheie PRAK necesita doua semnale: fosforilare si acetilare. Iar Tip60 este la randul ei activata prin fosforilare de p38, considerata intrerupatorul principal al senescentei induse.

    Intr-un studiu anterior, s-a aratat ca PRAK odata activata, activeaza proteina cheie p53, o proteina supresoare pentru tumori, ea exercitand un control direct asupra mecanismului de crestere celulara.

    Cercetatorii cauta modalitatea de a forta activarea raspunsului senescentei in celulele canceroase, ca un potential medicament anticancer.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.
    Autismul îşi are originile mult mai devreme decât în primul an de viaţă. Scanările creierului pot detecta autismul cu mult înainte ca orice simptom să fie vizibil.
    Un nou studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Diabet din Universitatea din California, San Francisco şi de la Centrul Medical al Universitaţii din Washington arată că celulele imune din creier pot declanşa supraalimentarea şi creşterea în greutate ca răspuns la dietele bogate în grăsimi.
    Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra, Marea Britanie, au descoperit o metodă de detectare a modificărilor la nivelul ochiului, care ar putea identifica boala Parkinson înainte ca simptomele sale să se dezvolte.
    Un nou experiment a aratat ca pacienţii paralizaţi au putut apuca şi muta obiecte controlând cu gândurile un braţ robotizat.
    Foarte multe persoane cu vârsta de peste 65 ani sunt tratate pentru căderi, dar cercetătorii consideră că vârsta nu este un motiv suficient pentru a considera că cineva cade deoarece este slab, suferă de vedere proastă sau demenţă.