Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Medicamente pentru diabet zaharat care să înlocuiască injecţiile cu insulină
Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni.
Dezvoltarea unor noi tratamente pentru diabetul de tip 2 ar putea fi considerată o lovitură majoră în sănătate, injecţiile cu insulină dovedindu-se adesea nesigure şi ineficiente.
La Universitatea din Adelaide, Australia, se testează medicamente mai sigure şi mai eficiente pentru diabetul de tip 2, care vor reduce efectele secundare şi injecţiile cu insulină.
Cele două noi medicamente vizează un receptor de proteine cunoscut sub numele de PPARgamma găsit în ţesutul adipos din întreg organismul pentru a scădea nivelul zahărului din sânge prin creşterea sensibilităţii la insulină şi schimbarea metabolismului grăsimilor şi zahărului.
Primul studiu, realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare Scripps din Statele Unite, a descris 14 versiuni ale unui medicament care activează parţial PPARgamma, având ca rezultat mai puţine efecte secundare decât activarea completă.
Al doilea studiu, în colaborare cu Universitatea Flinders din Australia de Sud, a folosit cristalografia cu raze X pentru a demonstra modul în care un medicament, rivoglitazona, se leagă de receptorul PPARgamma.
Rivoglitazona activează complet PPARgamma, dar produce mai puţine efecte secundare decât alte medicamente care activează în acelaşi mod.
Diabetul de tip 2, care se caracterizează prin rezistenţă la insulină şi, ulterior, un nivel ridicat al zahărului din sânge, rezultă, de obicei, din factori ai stilului de viaţă, precum dieta proastă şi lipsa de exerciţii fizice.
Insulina injectabilă este problematică şi este de dorit ca oamenii să poată renunţa la ea, deoarece este dificil să se obţină nivelul corect.