Ştiri / Ştiinţă |
Mega-canion descoperit sub stratul de gheaţă din Groenlanda
Un canion necunoscut până acum a fost descoperit de un grup de oameni de stiinţă de la Universitatea din Bristol, sub cei doi kilometri de gheaţă care acoperă Groenlanda de câteva milioane de ani.
Canionul are caracteristicile unui canal de râu, o lungime de 750 km şi o adâncime de mai mult de 800 m, aflându-se pe aceeaşi scară ca şi părţi din Marele Canion, Arizona, Statele Unite. El porneşte din centrul insulei şi se termină sub gheţarul Petermann din nordul Groenlandei.
Cercetătorii cred că canionul joacă un rol important în transportul apei sub-glaciare rezultată din topirea gheţarilor din interiorul Groenlandei, până la marginea foii de gheaţă, în ocean.
Înainte de prezenţa stratului de gheaţă, în urmă cu mai bine de 4 milioane de ani, apa curgea în canion de la interior spre coastă şi forma un sistem de râu mare.
Oamenii de ştiinţă au folosit mii de kilometri de date radar colectate în special de NASA şi de cercetători din Marea Britanie şi Germania pe parcursul mai multor decenii, pentru a recrea peisajul situat sub stratul de gheaţă ce acoperă cea mai mare parte din Groenlanda şi îl ascunde vederii. Mare parte din date provin de la proiectul IceBridge al NASA's Goddard Space Flight Center.
GH. MANOIU | 5 SEPTEMBRIE 2013