Sănătate / Reproducerea umană |
Menopauza
Menopauza se refera la oprirea naturala a perioadei menstruale si a fertilitatii feminine. Menopauza are loc intrucat ovarele femeii opresc producerea de hormoni estrogen si progesteron.
Toate femeile trec prin menopauza, de obicei intre 40 si 55 de ani. O femeie atinge menopauza atunci cand au trecut 12 luni fara sa aiba menstruatie.
Care sunt semnele si simptomele menopauzei?
Desi menopauza in sine este timpul ultimei perioade menstruale a unei femei, simptomele pot incepe cu cativa ani mai devreme (etapa numita pre-menopauza).
Menopauza si pre-menopauza afecteaza femeile in mod diferit. Exista cateva simptome comune, care includ:
• Modificari ale perioadelor menstruale (ele pot fi mai scurte sau mai lungi, mai dificile sau mai usoare, sau pot avea mai mult sau mai putin timp intre ele)
• Bufeuri
• Transpiratii nocturne
• Tulburari de somn
• Uscaciune vaginala
• Schimbari de dispozitie
• Pierderea sau subtierea parului de pe cap, o mai mare crestere a parului pe fata
O alta problema de sanatate care poate incepe in timpul menopauzei este pierderea de estrogen. Aceasta poate conduce la osteoporoza, afectiune in care oasele devin mai moi si se pot rupe cu usurinta.
De asemenea, trecand prin menopauza, femeile ajung la un risc mai mare al bolilor de inima.
Care sunt tratamentele pentru menopauza?
In trecut, unele femei luau hormoni pentru a inlocui estrogenul si progesteronul pe care corpul lor il pierdeau in timpul menopauzei. Luarea acestor hormoni, cunoscuta ca terapia de substitutie hormonala (TSH), poate ajuta in simptomele de menopauza si pierderile osoase.
Noile cercetari arata insa ca, pentru unele femei, luarea de hormoni prezinta riscuri, inclusiv un risc mai mare al bolilor de inima, atacurilor cerebrale, cheagurilor de sange si cancerului de san.
Asadar, pentru femeile aflate la post-menopauza, Food and Drug Administration din S.U.A. recomanda TSH pentru un timp cat mai scurt si in doze cat mai mici posibile.
Sursa: NICHD, SUA