Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Reproducerea umană

    Menstruatia si ciclul menstrual

    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini. Ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile de la inceperea lui pana la aparitia urmatorului, dar el poate varia de la 21 la 35 de zile.

    La inceputul ciclului menstrual, nivelurile de estrogen cresc, determinand membrana uterului sa creasca si sa se ingroase. Un ovul incepe sa se maturizeze intr-unul dintre ovare.

    Pe la mijlocul ciclului menstrual, ovulul paraseste ovarul, proces numit ovulatie.

    Ovulul incepe sa traverseze trompele uterine catre uter. Daca ovulul devine fertilizat de catre o celula spermatozoid si se ataseaza uterului, femeia ramane insarcinata. Daca nu, uterul nu are nevoie de captuseala groasa suplimentara si incepe sa o elimine.

    Aceasta eliminare a membranei uterine prin vagin este menstruatia.

    Ce este menstruatia?

    Menstruatia este partea ciclului menstrual feminin in care sunt eliberate din vagin sange si tesut. Poarta de asemenea si denumirea de perioada sau perioada menstruala.

    Majoritatea perioadelor menstruale dureaza de la trei la cinci zile. In Statele Unite, majoritatea fetelor isi incep menstruatia la 12 ani, dar menstruatia poate incepe la varste intre 8 si 16 ani.

    Care sunt semnele menstruatiei?

    Sangerarea vaginului este semnul principal al menstruatiei. Unele femei au alte simptome de-a lungul perioadei de menstruatie, care includ:

    • Crampe, balonare si sani durerosi
    • Pofte alimentare
    • Dispozitii schimbatoare si iritabilitate
    • Dureri de cap si oboseala

    Daca aceste simptome sunt severe, pot fi semnul sindromului premenstrual (SPM). SPM apare de obicei cu una sau doua saptamani inainte de menstruatie. SPM afecteaza femeile care au ciclu menstrual, indiferent de varsta acestora. Daca astfel de simptome iti perturba viata, poti consulta un medic specialist.

    Ce se intampla atunci cand am o problema cu perioadele menstruale?

    Un semn ca ceva nu este bine trebuie vazut atunci cand exista o oprire a perioadelor menstruale (denumita amenoree), sau alte nereguli menstruale. Neregulile menstruale pot insemna sangerari intre perioade, saltul peste o perioada, sau perioade menstruale foarte dificile. Este importanta consultarea medicului referitor la aceste simptome.

    Exista tratamente pentru menstruatiile dureroase?

    Asezarea unei comprese cu apa calda pe abdomen sau analgezicele pot fi de ajutor. Este importanta consultarea medicului in cazul crampelor severe, durerilor sau altor simptome, in timpul menstruatiei.

    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Infertilitatea este termenul pe care personalul medical il foloseste pentru femeile care nu pot ramane insarcinate si pentru barbatii care nu pot lasa insarcinata o femeie, dupa cel putin un an de incercari.
    Pierderea sarcinii in stadiu avansat de dezvoltare reprezinta pierderea sarcinii dintr-o cauza naturala, dupa saptamana 20 de sarcina. Ea poate avea loc inainte de nastere sau in timpul nasterii.
    Inainte ca o femeie sa ramana insarcinata, este important pentru ea sa aiba o alimentatie echilibrata si un mod de viata sanatos. O buna ingrijire prenatala si tratamentul medical din timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicatiilor.
    Sarcina este termenul folosit pentru a descrie purtarea de catre femeie in interiorul ei a unui fetus in crestere. In majoritatea cazurilor, cresterea fetusului are loc in uter.
    Pubertatea este perioada din viata unei persoane in care aceasta devine matura sexual. Este o transformare fizica ce se regaseste de obicei la fete la varsta de 10 - 14 ani si la baieti la 12 - 16 ani.
    Avortul spontan, numit si pierderea sarcinii, reprezinta intreruperea spontana a sarcinii dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20-a de sarcina. Majoritatea avorturilor spontane au loc la inceputul sarcinii, deseori inainte chiar ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata.