Ştiri / Spaţiu |
Mercur a trecut între Pământ şi Soare
Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, de la aproximativ 11:12 la 18:42 GMT, un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani.
Mercur a apărut ca un disc negru mic, mai întunecat decât unele pete solare, parcurgând lent giganticul disc galben al Soarelui. Pentru că Mercur este foarte mic, având doar o treime din diametrul Pământului, tranzitul a putut fi urmărit numai cu ajutorul instrumentelor optice speciale, ochelarii de eclipsă fiind inutili.
Din România, tranzitul s-a văzut aproape în întregime, de la ora 14:12 până la apusul Soarelui.
Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare şi este situată la o distanţă medie de 58 milioane kilometri faţă de el. Se învârte în jurul Soarelui la fiecare 88 de zile, dar orbita sa este înclinată în raport cu cea a Pământului, fapt pentru care alinierea în spaţiu a celor trei corpuri cereşti este un fenomen rar.
Din Europa de Vest, nord-vestul Africii şi o mare parte din cele două Americi, alunecarea de şapte ore şi jumătate a lui Mercur peste Soare a fost vizibilă în totalitate.
Evenimentul ceresc nu a prezentat nicio oportunitate ştiinţifică, dar este ceva rar. Ultima data a avut loc în urmă cu zece ani. Următoarele vor fi în noiembrie 2019, în noiembrie 2032 şi în mai 2049.