Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Mercur a trecut între Pământ şi Soare

    Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, de la aproximativ 11:12 la 18:42 GMT, un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani.



    Mercur văzut de sonda Messenger.


    Mercur a apărut ca un disc negru mic, mai întunecat decât unele pete solare, parcurgând lent giganticul disc galben al Soarelui. Pentru că Mercur este foarte mic, având doar o treime din diametrul Pământului, tranzitul a putut fi urmărit numai cu ajutorul instrumentelor optice speciale, ochelarii de eclipsă fiind inutili.

    Din România, tranzitul s-a văzut aproape în întregime, de la ora 14:12 până la apusul Soarelui.

    Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare şi este situată la o distanţă medie de 58 milioane kilometri faţă de el. Se învârte în jurul Soarelui la fiecare 88 de zile, dar orbita sa este înclinată în raport cu cea a Pământului, fapt pentru care alinierea în spaţiu a celor trei corpuri cereşti este un fenomen rar.

    Din Europa de Vest, nord-vestul Africii şi o mare parte din cele două Americi, alunecarea de şapte ore şi jumătate a lui Mercur peste Soare a fost vizibilă în totalitate.

    Evenimentul ceresc nu a prezentat nicio oportunitate ştiinţifică, dar este ceva rar. Ultima data a avut loc în urmă cu zece ani. Următoarele vor fi în noiembrie 2019, în noiembrie 2032 şi în mai 2049.

    10 MAI 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare la Staţia Spaţială Internaţională, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida.
    Sonda spaţială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a ajuns săptămâna aceasta la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto.
    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.
    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare din centrul spaţial Plesetsk. Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională.
    Japonia a lansat un nou satelit care va fi folosit pentru a supraveghea daunele provocate de dezastrele naturale şi schimbările ce afectează pădurile tropicale.
    Telescopul spaţial Kepler a identificat 4302 potenţiale planete. Pentru 1284 dintre ele, probabilitatea de a fi o planetă este mai mare de 99 la sută.