Ştiri / Spaţiu |
Metanul ar putea fi baza vieţii pe Titan
Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur de pe Titan, satelitul giganticei planete Saturn.
Oamenii de ştiinţă au modelat membrana celulară a unor mici compuşi organici azotaţi, care poate funcţiona la temperaturile extrem de scăzute, 292 grade sub zero, din mările de metan lichid de pe Titan.
Celula, numită azotozome, este realizată din molecule de carbon, azot şi hidrogen, care există în mările de pe Titan şi a demonstrat că are o stabilitate şi o flexibilitate ca a lipozomilor de pe Pământ.
Folosind simularea moleculară, s-a demonstrat că această membrană are, în solvent criogenic, aceeaşi elasticitate ca a lipidelor dublustrat în apă la temperatura camerei.
Pe Pământ, viaţa se bazează pe membrana fosfolipidică dublustrat, o veziculă pe bază de apă care ţine materia organică a unei celule, numită lipozom.
Următorul pas ar fi verificarea comportamentului într-un mediu de metan, lipsit de oxigen, dacă există procese echivalente cu metabolismul şi reproducerea.