Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    O nouă metodă de a încapsula materiale îmbunătățește performanța termică a clădirilor

    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a încapsula materiale pe bază de hidrat de sare în fibrele polimerice, printr-un proces de tragere coaxială.



    O nouă metodă de a încapsula materiale îmbunătățește performanța termică a clădirilor. Foto: Andy Sproles/ORNL/U.S. Dept. of Energy.


    Descoperirea ar putea duce la utilizarea pe scară largă a materialelor cu emisii scăzute de carbon ca sursă de izolație pentru anveloparea unei clădiri.

    Hidrații de sare ecologici pot funcționa ca o baterie termică, oferind încălzire și răcire prin stocarea și eliberarea energiei la schimbarea stării, de la solid la lichid.

    Prin utilizarea unei tehnici coaxiale, polimerul și sarea au fost 'trase' împreună pentru a forma fibre miez-cochilie, care conțin un miez de sare și un înveliș de polimer.

    Tragerea coaxială scade costul de încapsulare și oferă o conductivitate termică și o densitate de energie mai bune, toate fiind ușor de reprodus și extins.

    Fibrele fiind flexibile pot fi încorporate fără probleme în materialele de construcție actuale.

    9 FEBRUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de știință au descoperit că o mică modificare a tehnologiei de fabricație a crescut performanța într-un tip de baterie cu electrolit solid pentru vehicule electrice.
    Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în tehnologia bateriilor, găsind o modalitate de a crea o baterie eficientă folosind zinc, un metal ușor disponibil și ieftin, în locul metalelor rare utilizate în mod obișnuit în bateriile cu litiu.
    Un nou polimer capabil să susţină de 1000 de ori masa proprie, care poate fi întins şi îşi pastrează forma până la o încălzire puţin peste temperatura camerei, ar putea schimba pentru totdeauna lumea medicinei şi a modei.
    Google intenţionează să-şi consolideze prin cămăşi de protecţie făcute dintr-un material asemănător cu Kevlarul, cablurile sale submarine de fibră optică, deoarece rechinii muşcă din ele. Compania Google deţine o reţea de peste 160000 km de cablu din fibră optică, întinsă pe tot globul.
    În curând, pe străzile din China ar putea să apară tramvaie alimentate cu hidrogen. Primul astfel de mijloc de transport a fost construit în Qingdao, un oraş la 650 km sud-est de capitala Beijing, de către Sifang Company, filială a China South Rail Corporation.
    Harmony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume, a efectuat prima sa călătorie pe mare.