Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Metodele de decontaminare pentru reutilizarea măştilor N95

    Măştile de protecţie respiratorie N95 pot fi decontaminate eficient şi menţin integritatea funcţională până la trei utilizări, potrivit oamenilor de ştiinţă de la National Institutes of Health, Statele Unite.



    Măştile de protecţie respiratorie N95. Foto: Ron Snyder/NIH


    Măştile N95 sunt concepute pentru o singură utilizare şi sunt purtate de furnizorii de servicii medicale pentru a reduce expunerea la agenţii infecţioşi transportați în aer, inclusiv virusul care provoacă COVID-19.

    Realizatorii studiului, care a fost făcut într-un laborator controlat, au testat decontaminarea unor secţiuni mici din ţesăturile de filtru N95 care au fost expuse la SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

    Metodele de decontaminare testate au inclus peroxid de hidrogen vaporizat (VHP), căldură uscată la 70 de grade Celsius, lumină ultravioletă (UV) şi spray cu etanol 70%.

    Toate cele patru metode au eliminat virusul detectabil din probele de test N95. Apoi, anchetatorii au analizat respiraţiile, cu aceleaşi metode de decontaminare, pentru a testa durabilitatea reutilizării.

    Voluntarii au purtat măştile timp de două ore pentru a se stabili dacă au menţinut o potrivire corespunzătoare a măştii pe faţă; decontaminarea a fost repetată de trei ori cu fiecare mască folosind aceeaşi procedură.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit că etanolul a deteriorat integritatea adaptării şi sigilarea respiraţiei după două şedinţe de decontaminare şi, prin urmare, nu îl recomandă pentru decontaminarea măştilor N95.

    Măştile tratate UV şi termic au început să arate probleme de potrivire şi sigilare după trei decontaminări - ceea ce sugerează că aceste măşti pot fi reutilizate de două ori. Măştile tratate cu VHP nu au înregistrat eşecuri, ceea ce sugerează că pot fi reutilizate de trei ori.

    Autorii au ajuns la concluzia că VHP a fost cea mai eficientă metodă de decontaminare, deoarece nu a putut fi detectat niciun virus după un tratament de doar 10 minute.

    UV şi căldura uscată au fost proceduri acceptabile de decontaminare, atât timp cât metodele sunt aplicate timp de cel puţin 60 de minute.

    Autorii studiului cer persoanelor care decontaminează un aparat respirator N95 să verifice potrivirea şi sigilarea pe faţă înainte de fiecare reutilizare.

    17 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Lentilele de contact funcţionează pe baza unui microcip fără fir şi a unui senzor de glucoză miniaturizat încorporat, care se află între două straturi de material moale din care este făcută lentila. Miniaturizarea a ajuns atât de departe, încât tot ansamblul arată ca un bit de sclipici.
    Bacteriile care trăiesc în intestin reprezintă prima linie de apărare împotriva diferitelor boli transmise prin alimente, inclusiv salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Pentru a depăși această barieră și a o elimina, Salmonella folosește strategii de competiție bacteriene dezvoltate de-a lungul a milioane de ani.
    Ciupercile pot conţine cantităţi neobişnuit de mari din doi antioxidanţi despre care oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University, din Statele Unite, consideră că ar susţine sănătatea şi ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii.
    Specialistii de la Biosense Technologies Private Limited din India au realizat o aplicatie smartphone care permite analiza urinei si monitorizarea rezultatelor pentru o perioada de timp.
    Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni.
    Cercetatorii de la Kobe University, Japonia, au studiat efectele lentinanului, un derivat din Lentinula edodes, ciuperca cunoscuta mai ales sub numele de Shiitake sau "Chinese black mushroom" si au ajuns la concluzia ca acesta are activitate anti-inflamatorie intestinala, atenuand severitatea inflamatiei prin reducerea productiei de substante pro-inflamatorii.