Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Mici discuri de aur şi lumină ar putea înlocui antibioticele
Cercetătorii de la Universitatea din Houston, Statele Unite, au dezvoltat o modalitate de a ucide bacteriile în câteva secunde prin utilizarea de nanodiscuri de aur şi de lumină.
Cercetătorii şi-au bazat activitatea pe rezultatele studiilor anterioare, care au arătat că nanoparticulele de aur absorb puternic lumina prin transformarea fotonilor în căldură, ajungând la temperaturi suficient de mari pentru a distruge diferite tipuri de celule, inclusiv ale cancerului şi ale bacteriilor.
Pentru a testa proprietăţile antimicrobiene ale nanoparticulelor atunci când sunt activate de lumină, cercetătorii au crescut bacterii în laborator, inclusiv E. coli şi două tipuri de bacterii rezistente la căldură, care se dezvoltă în cele mai fierbinţi medii.
Temperatura de suprafaţă a particulelor ajunge, sub lumina infraroşie de la un laser, până la 180°C aproape imediat, având ca rezultat şocuri termice.
Toate bacteriile au fost ucise destul de repede, în cinci până la 25 secunde. E. coli s-a dovedit cea mai slabă dintre bacterii, celulele sale murind după doar cinci secunde de expunere la laser.
Rezultatele ar putea aplicaţii biomedicale importante şi ar putea reduce riscul de rezistenţă la antibiotice.
Oamenii de ştiinţă, caută metode de integrare a nanoparticulelor cu membrane de filtrare în filtre de apă, în scopul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii apei.