Ştiri / Ştiinţă |
Microbii aflaţi sub fundul mării se bazează pe reciclarea carbonului pentru a supravieţui
Oamenii de ştiinţă de la Instituţia Oceanografică Woods Hole din Statele Unite, au dezvăluit modul în care microorganismele supravieţuiesc cuibărite în roci la mii de metri sub fundul oceanului, în scoarţa oceanică inferioară.
Prima analiză a ARN-ului mesager - material genetic activ care conţine instrucţiuni pentru fabricarea proteinelor - din această regiune îndepărtată a Pământului, împreună cu măsurători ale activităţilor enzimatice, microscopie, culturi şi analize ale biomarkerului, oferă dovezi ale unei comunităţi diverse de microbi care obţin carbonul lor atât din organismele vii, cât şi din cele moarte.
Pentru a afla ce microbi trăiesc la aceste condiţii extreme şi ce fac pentru a supravieţui, cercetătorii au colectat probe de rocă din scoarţa oceanică inferioară în decurs de trei luni la bordul Programului internaţional Ocean Discovery Program Expedition 360.
Nava de cercetare JOIDES Resolution a călătorit spre o creastă subacvatică numită Atlantis Bank din Oceanul Indian de Sud.
Acolo, activitatea tectonică expune crusta oceanică inferioară la suprafaţa mării, „oferind acces convenabil la un tărâm altfel inaccesibil”, spun cercetătorii.
Unii microbi păreau să aibă capacitatea de a stoca carbon în celulele lor, astfel încât sa aibe rezerve pentru perioadele de lipsă.
Alţii au indicat că ar putea prelucra azot şi sulf pentru a genera energie, pentru a produce Vitamina E şi B12, pentru a recicla aminoacizii şi pentru extrage carbon din compuşi greu de descompus numiţi hidrocarburi poliaromatice.
Această privire asupra vieţii extinde viziunea noastră despre ciclismul carbonului sub nivelul mării.
Dacă se ia în calcul volumul biosferei profunde, inclusiv din crusta oceanică inferioară, chiar şi la o rată metabolică foarte lentă, ar putea echivala cu cantităţi semnificative de carbon.