Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Microbiomul intestinal al mamei în timpul sarcinii modelează dezvoltarea creierului bebelușului

    Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Trofoblastelor de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au comparat dezvoltarea creierului fetal la animalele de laborator ale căror mame nu aveau bacterii în intestin, cu cele ale căror mame au primit Bifidobacterium breve pe cale orală în timpul sarcinii, dar nu aveau alte bacterii în intestin.



    Microbiomul intestinal al mamei în timpul sarcinii modelează dezvoltarea creierului bebelușului. Foto: AsiaVision/Getty


    Transportul nutrienților către creier a crescut la fetușii mamelor cărora li s-a administrat Bifidobacterium breve, iar schimbări benefice au fost observate și în alte procese celulare legate de creștere.

    Bifidobacterium breve este o „bacterie bună” care apare în mod natural în intestinul nostru și este disponibilă ca supliment în băuturi și tablete probiotice.

    Obezitatea sau stresul cronic pot altera microbiomul intestinal al femeilor însărcinate, ducând adesea la anomalii de creștere a fătului.

    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari și anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață.

    Aceste rezultate sugerează că îmbunătățirea dezvoltării fetale - în special a metabolismului creierului fetal - prin administrarea de suplimente gen Bifidobacterium breve în timpul sarcinii poate sprijini dezvoltarea unui copil sănătos.

    Studiul sugerează că, oferind mamei „bacterii bune”, s-ar putea îmbunătăți creșterea și dezvoltarea bebelușului ei în timpul sarcinii.

    Acest lucru înseamnă că viitoarele tratamente pentru restricția creșterii fetale s-ar putea concentra pe modificarea microbiomului intestinal prin probiotice, mai degrabă decât să ofere tratamente farmaceutice – cu riscul de efecte secundare – femeilor însărcinate.

    Sănătatea intestinală bună – determinată de tipurile de microbi din intestin – ajută organismul să absoarbă nutrienții și să protejeze împotriva infecțiilor și bolilor.

    Lucrările anterioare ale aceleiași echipe de cercetare au descoperit că tratarea animalelor de laborator gravide cu Bifidobacterium breve îmbunătățește structura și funcția placentei.

    Acest lucru permite, de asemenea, o mai bună aprovizionare cu glucoză și alți nutrienți pentru fătul în curs de dezvoltare și îmbunătățește creșterea fătului.

    Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care aceste efecte se traduc la oameni, această descoperire deschide calea pentru viitoare studii clinice despre rolul critic al microbiomului matern în dezvoltarea sănătoasă a creierului înainte de naștere.

    29 SEPTEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii.
    O aplicare a coloranților alimentari siguri se poate folosi la o gamă largă de diagnostice medicale, de la localizarea leziunilor şi monitorizarea tulburărilor digestive până la identificarea cancerelor.
    Unul din opt persoane diagnosticate cu demență prezintă simptome cognitive care decurg din boli hepatice, conform unor cercetări recente.
    Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres.
    Un nou studiu sugerează că, în timp ce dietele pe bază de plante le pot aduce beneficii celor cu risc de boli de inimă, adăugarea de ulei de măsline extravirgin poate influența nivelul de colesterol în mod nedorit.
    Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în ​​intestine, cât și în creier.