Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Microbiomul poate influenţa evoluţia sclerozei multiple
Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite, au descoperit că microbii intestinali pot juca un rol în neurodegenerarea care caracterizează scleroza multiplă.
Prin identificarea microbilor intestinali specifici, asociaţi cu scleroza multiplă la pacienţii umani, şi arătând că aceşti microbi participă la reglementarea răspunsurilor imune la animalele de laborator, cercetătorii speră să înţeleagă originile sclerozei multiple şi să dezvolte astfel tratamente la această boală.
Scleroza multiplă, tulburare neurodegenerativă autoimună care afectează aproximativ 2,5 milioane de oameni din întreaga lume, cu pierderi progresive ale vederii, slăbiciune, tremor şi probleme de coordonare şi echilibru, este cauzată de atacurile sistemului imunitar asupra straturilor de izolaţie care înconjoară celulele nervoase.
Factorii din mediul înconjurător despre care se crede că ar contribui la afecţiune, cum ar fi fumatul, dieta şi expunerile din mediu, sunt greu de identificat şi de asociat cu un impact biologic asupra pacienţilor, şi un număr tot mai mare de studii demonstrează că microbii intestinali pot influența direct funcția sistemului imunitar.
Intestinul este de fapt cea mai intimă legătură dintre lumea exterioară şi sistemul imunitar.
Cercetătorii au identificat speciile specifice de bacterii care au fost mai mult sau mai puţin frecvente la persoanele cu scleroză multiplă faţă de populaţia generală.
Două specii de bacterii care erau mai frecvente la persoanele cu scleroza multiplă, respectiv Akkermansia muciniphila şi Acinetobacter calcoaceticus, au declanşat transformarea celulelor în pro-inflamatorii, în timp ce alte specii găsite cu niveluri mai scăzute decât cele obişnuite la pacienţii cu scleroza multiplă, şi anume Parabacteroides distasonis, au declanşat răspunsuri imunoregulatoare.
Înlocuirea în laborator a microbiomului animalelor având o formă indusă de scleroză multiplă cu microbiomul pacienţilor cu această boală a determinat pierderea reglementării imunitare şi dezvoltarea de neurodegenerări mai grave, sugerând că microbiomul singur ar putea contribui la progresia sclerozei multiple.
Microbiomul nu este singurul declanşator al acestei boli, dar se pare că aceşti microbi ar putea împinge pe cineva cu predispoziţie genetică peste pragul de boală sau să îl menţină în siguranţă.