Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Microplasticele minuscule inundă coastele Americii Latine

    Microplasticele minuscule care provoacă daune mari mediului înconjurător trec neobservate în cel mai superficial strat al ecosistemului marin. Un studiu dezvăluie că 60% din plasticul găsit în probele de apă sunt particule mai mici de cinci micrometri, o unitate de măsură de o mie de ori mai mică decât un milimetru.



    Microplasticele minuscule inundă coastele Americii Latine. Foto: rorozoa/Freepik


    În aproximativ unsprezece până la cincisprezece litri din trei locații – lângă râul Manzanares de pe coasta de nord-est a Venezuelei, Marea Chukchi din Oceanul Pacific Arctic și Curentul Golfului dintre Florida și New York – au fost găsite 304 particule.

    Niciuna dintre ele nu era mai mare de 53 de micrometri, iar materialul din Venezuela s-a dovedit a fi de aproximativ de zece ori mai numeros decât în ​​celelalte regiuni. Potrivit studiului, cel mai probabil pentru că este o regiune de coastă cu activitate umană mai mare.

    Cei mai abundenți polimeri au fost polipropilena (PP), polistirenul (PS) și polietilen tereftalat (PET), în conformitate cu compoziția deșeurilor de plastic generate la nivel mondial.

    Potrivit biologului marin Luis Medina Faull, primul autor al lucrării legate de Universitatea Stony Brook din New York, Statele Unite ale Americii, ipoteza principală este că acest material foarte mic este rezultatul fragmentării materialelor plastice mai mari care au fost în natură de mai mult timp.

    În general, tehnicile disponibile filtrează apa și folosesc reacții chimice pentru a identifica elementele, care nu sunt perceptibile de ochiul uman.

    Acest lucru funcționează de obicei cu particule mai mari de plastic.

    Cu toate acestea, plasticele mai mici de 300 de micrometri sunt amestecate cu alte elemente, precum materia organică, ceea ce face identificarea lor foarte dificilă.

    Oamenii de știință au folosit, de asemenea, o metodologie laser specifică pentru a face materialul să reacționeze la lumină și astfel să-l poată identifica.

    Din punct de vedere biologic, aceste particule mai mici reprezintă un risc mai mare decât cele mai mari, deoarece pot adera, de exemplu, la bacteriile patogene, transportându-le pe parcurs.

    Bucățile mai mari de plastic se acumulează și blochează organele peștilor, dar particulele mai mici pot trece prin țesuturi.

    19 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Expoziția internațională BSDA 2024, cel mai mare eveniment de apărare, securitate și aeronautică din Europa de Est, va avea loc în perioada 22-24 mai 2024, pe platforma ROMAERO Băneasa din București și va găzdui peste 400 de firme expozante de pe întreg mapamondul.
    Până în iunie 2024 Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Banca Națională a României, invită vizitatorii la o incursiune în istoria banilor în România. Este vorba de expoziția "Puterea leului. Istoria banilor în România".
    Filmul spune povestea fraților Luca și Ana care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor și se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină, provocând panică.
    Cel mai longeviv eveniment de acest gen din România, Târgul de carte Gaudeamus, Bucureşti 2023, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2023, în Pavilionul Central al Complexului Romexpo.
    O poveste sensibilă, atent și estetic construită, despre o prietenie pasională care se întinde de-a lungul unui deceniu turbulent, marcat de revolte.
    Întrebarea cea mai dificilă pe care TÓTEM o ridică la fileu spectatorilor este „cum discuți cu un copil despre moarte, mai ales atunci când ea urmează să-i jertfească una dintre cele mai importante persoane din viață?”. Răspunsul este unul complex, dificil și frecvent evitat.