Ştiri / Societate |
Microplasticele minuscule inundă coastele Americii Latine
Microplasticele minuscule care provoacă daune mari mediului înconjurător trec neobservate în cel mai superficial strat al ecosistemului marin. Un studiu dezvăluie că 60% din plasticul găsit în probele de apă sunt particule mai mici de cinci micrometri, o unitate de măsură de o mie de ori mai mică decât un milimetru.
În aproximativ unsprezece până la cincisprezece litri din trei locații – lângă râul Manzanares de pe coasta de nord-est a Venezuelei, Marea Chukchi din Oceanul Pacific Arctic și Curentul Golfului dintre Florida și New York – au fost găsite 304 particule.
Niciuna dintre ele nu era mai mare de 53 de micrometri, iar materialul din Venezuela s-a dovedit a fi de aproximativ de zece ori mai numeros decât în celelalte regiuni. Potrivit studiului, cel mai probabil pentru că este o regiune de coastă cu activitate umană mai mare.
Cei mai abundenți polimeri au fost polipropilena (PP), polistirenul (PS) și polietilen tereftalat (PET), în conformitate cu compoziția deșeurilor de plastic generate la nivel mondial.
Potrivit biologului marin Luis Medina Faull, primul autor al lucrării legate de Universitatea Stony Brook din New York, Statele Unite ale Americii, ipoteza principală este că acest material foarte mic este rezultatul fragmentării materialelor plastice mai mari care au fost în natură de mai mult timp.
În general, tehnicile disponibile filtrează apa și folosesc reacții chimice pentru a identifica elementele, care nu sunt perceptibile de ochiul uman.
Acest lucru funcționează de obicei cu particule mai mari de plastic.
Cu toate acestea, plasticele mai mici de 300 de micrometri sunt amestecate cu alte elemente, precum materia organică, ceea ce face identificarea lor foarte dificilă.
Oamenii de știință au folosit, de asemenea, o metodologie laser specifică pentru a face materialul să reacționeze la lumină și astfel să-l poată identifica.
Din punct de vedere biologic, aceste particule mai mici reprezintă un risc mai mare decât cele mai mari, deoarece pot adera, de exemplu, la bacteriile patogene, transportându-le pe parcurs.
Bucățile mai mari de plastic se acumulează și blochează organele peștilor, dar particulele mai mici pot trece prin țesuturi.