Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Mirosul corpului spune ce vârstă ai

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 16 MAI 2023

    Oamenii îşi pot da seama cât de bătrân eşti după cum miroşi, conform unui nou studiu publicat de revista PLoS One. Se pare că „mirosul de om bătrân” de care se plâng unele persoane este real, şi într-adevăr oamenii în vârstă emit un miros specific.



    Mirosul corpului spune ce vârstă ai. Foto: Casey Murphy/Unsplash


    „Mirosul de om bătrân” al unei persoane în vârstă este recunoscut şi acceptat în diverse medii culturale de pe glob. De exemplu, în Japonia există chiar un cuvânt special, kareishū, care descrie acest miros.

    Interesant este că rezultatele acestui nou studiu indică faptul că „mirosul de om bătrân” este mai puţin intens şi mai puţin neplăcut decât mirosul persoanelor tinere sau de vârstă medie.

    Simţul mirosului, împreună cu mirosul propriului nostru corp, constituie un mijloc de comunicare non-verbală puternic şi eficient.

    Mirosul corpului animalelor conţine o gamă largă de compuşi chimici care pot comunica o mare diversitate de informaţii sociale.

    Oamenii de ştiinţă spun că intensitatea compuşilor chimici care stau în spatele acestor mirosuri şi modul cum sunt ele percepute se modifică pe tot parcursul vieţii unei persoane.

    „Ca şi în cazul animalelor, oamenii pot să extragă din mirosurile corporale semnale care ne permit să identificăm vârsta biologică, să evităm persoanele bolnave, să ne alegem parteneri potriviţi şi să distingem persoanele similare nouă de persoanele non-similare”, spune Johan Lundström, specialist în şttiinţe neuro-senzoriale la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, Pennsylvania, SUA, autorul principal al studiului.

    Oamenii de ştiinţă au dezvoltat diverse teorii privind modul cum mirosurile specifice vârstei sunt legate de împerechere şi cum anume ajută ele animalele să-şi aleagă parteneri potriviţi.

    De exemplu, anumite mirosuri pot sugera că masculii mai în vârstă sunt mai de dorit deoarece ei furnizează gene care permit progeniturilor să trăiască mai mult, în vreme ce femelele mai în vârstă ar putea fi evitate deoarece sistemele lor reproducătoare sunt mai fragile.

    Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au colectat mostre de miros corporal de la persoane din trei grupe de vârstă.

    Cei între 20 şi 30 de ani au fost consideraţi grupul de tineri, cei între 45 şi 55 au fost consideraţi grupul de persoane de vârstă medie iar grupul de oameni bătrâni a fost compus din persoane între 75 şi 95 de ani. Fiecare grup a cuprins între 12 şi 16 persoane.

    Fiecare subiect din acest grup de studiu a dormit timp de cinci nopţi într-un tricou care avea bucăţi de căptuşeală la subsuori. Aceste bucăţi de căptuşeală au fost după aceea tăiate în patru şi puse fiecare în câte un borcan de sticlă.

    Un grup de 41 de persoane cu vârste între 20 şi 30 de ani au fost pe post de evaluatori şi fiecăruia i s-au dat două borcane de test, în nouă combinaţii, cerându-li-se să identifice care mostre provin de la persoane în vârstă şi să evalueze mirosurile specificând intensitatea şi cât de plăcut era fiecare miros.

    Evaluatorii au putut diferenţia numai pe baza mirosului persoanele din cele trei grupuri diferite de vârstă. Mirosurile din grupa de oameni în vârstă au fost cele care au determinat abilitatea evaluatorului de a distinge vârsta.

    De asemenea, cercetătorii au spus că evaluatorii (care au fost tineri) au caracterizat mirosurile corporale ale persoanele de vârstă înaintată ca fiind mai puţin intense şi nu atât de neplăcute ca mirosurile din grupele de persoane tinere şi de vârstă medie.

    „Persoanele de vârstă înaintată au un miros la subsuoară pe care tinerii îl consideră relativ neutru şi nu foarte neplăcut”, a spus Lundström.

    „Acest lucru a fost surprinzător, având în vedere faptul că opinia uzuală caracterizează mirosul oamenilor bătrâni ca fiind neplăcut. Totuşi, este posibil ca alte surse ale mirosului corporal, cum ar fi mirosul pielii sau cel al gurii, să aibă alte caracteristici.”




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 a fost acordat lui François Englert de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lui Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, pentru teoria privind originea masei particulelor subatomice şi particula numită ”bosonul Higgs” sau ”particula Dumnezeu”.
    O nouă specie de tyranosaur a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, sudul statului Utah din America. Acest carnivor mare a trăit în Laramidia, un continent străvechi, format pe coasta de vest a unei mări puţin adânci care a inundat partea centrală a Americii de Nord, izolând partea de est şi de vest pentru milioane de ani, în timpul Cretacicului Târziu, cu 70-95 milioane de ani în urmă.
    Un grup de vulcani subacvatici a fost descoperit în largul coastelor oraşului Sydney, ceea ce ar putea să permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine separarea Noii Zeelande de platforma continentală australiană acum 40 până la 80 milioane de ani.
    Numit oficial Qianzhousaurus sinensis, a trăit acum 66 de milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu Tyrannosaurus rex. Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi.
    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.