Ştiri / Spaţiu |
Misiunea indiană Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes
Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) și indienii din întreaga lume au sărbătorit această realizare care poziționează India ca a patra națiune care a realizat o aselenizare, după Uniunea Sovietică, SUA și China.
În mod remarcabil, misiunea Chandrayaan-3 a marcat prima aselenizare în apropiere de Polul Sud al Lunii.
ISRO a executat o secventă automată pentru coborârea modulului, activând un algoritm care a preluat controlul odată ce nava spațială a fost poziționată peste locul de aterizare desemnat, ghidând-ul în siguranță către suprafața Lunii.
Elementul de aterizare Chandrayaan-3 are aproximativ 2 metri înălțime și o masă care depășește ușor 1.700 kilograme.
Împreună cu roverul, transportă șase încărcături utile dedicate explorării polului sud lunar, o regiune despre care se crede că ar conține apă înghețată, putând servi ca o resursă vitală pentru viitoarele misiuni lunare, furnizând oxigen, combustibil și apă.
Chandrayaan-3 este a treia misiune lunară indiană de explorare în cadrul programului ISRO Chandrayaan.
Este alcătuit dintr-un lander numit Vikram și un rover numit Pragyan, similare cu cele ale misiunii Chandrayaan-2.
Modulul propulsiei a transportat configurația lander-ului și rover-ului pe orbita lunară, în pregătirea pentru o coborâre motorizată de aterizare.
Chandrayaan-3 a fost lansat pe 14 iulie 2023.
Landerul și roverul au aterizat în regiunea polului sud lunar pe 23 august 2023 la ora 18:02 IST, făcând din India prima țară care a coborât cu succes o navă spațială în apropierea polului sud lunar și a patra țară care a coborât pe Lună.