Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misiunea indiană Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes

    Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) și indienii din întreaga lume au sărbătorit această realizare care poziționează India ca a patra națiune care a realizat o aselenizare, după Uniunea Sovietică, SUA și China.



    Vehicul de lansare care decolează de pe a doua platformă de lansare (SLP) a SDSC-SHAR, Sriharikota. Foto: Indian Space Research Organisation (GODL-India)


    În mod remarcabil, misiunea Chandrayaan-3 a marcat prima aselenizare în apropiere de Polul Sud al Lunii.

    ISRO a executat o secventă automată pentru coborârea modulului, activând un algoritm care a preluat controlul odată ce nava spațială a fost poziționată peste locul de aterizare desemnat, ghidând-ul în siguranță către suprafața Lunii.

    Elementul de aterizare Chandrayaan-3 are aproximativ 2 metri înălțime și o masă care depășește ușor 1.700 kilograme.

    Împreună cu roverul, transportă șase încărcături utile dedicate explorării polului sud lunar, o regiune despre care se crede că ar conține apă înghețată, putând servi ca o resursă vitală pentru viitoarele misiuni lunare, furnizând oxigen, combustibil și apă.

    Chandrayaan-3 este a treia misiune lunară indiană de explorare în cadrul programului ISRO Chandrayaan.

    Este alcătuit dintr-un lander numit Vikram și un rover numit Pragyan, similare cu cele ale misiunii Chandrayaan-2.

    Modulul propulsiei a transportat configurația lander-ului și rover-ului pe orbita lunară, în pregătirea pentru o coborâre motorizată de aterizare.

    Chandrayaan-3 a fost lansat pe 14 iulie 2023.

    Landerul și roverul au aterizat în regiunea polului sud lunar pe 23 august 2023 la ora 18:02 IST, făcând din India prima țară care a coborât cu succes o navă spațială în apropierea polului sud lunar și a patra țară care a coborât pe Lună.

    25 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O rachetă indiană a fost lansată în spațiu pentru a ateriza un rover robotizat pe o parte neexplorată a Lunii.
    Degajarea hidrogenului din gheață ar putea explica accelerația neobișnuită a cometei ʻOumuamua.
    Pentru prima dată, oamenii de știință de la NASA au dovezi clare ale unui ciclon polar pe Uranus. Examinând undele radio emise de gigantul de gheață, ei au detectat fenomenul la polul nord al planetei.
    Astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează o stea pitică roşie care ar putea fi cel mai potrivit loc pentru a căuta semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar.
    Asteroidul a fost descoperit cu ajutorul reţelei de telescoape MASTER situată în apropiere de lacul Baikal, în Siberia. Descoperirea a fost confirmată de astronomi din SUA, Italia, Germania, Chile şi Marea Britanie.
    Un mic asteroid recent descoperit, sau poate o cometă, pare să provină din afara sistemului solar sau din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este aşa, ar fi primul obiect interstelar care va fi observat şi confirmat de astronomi.