Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misiunea indiană pe Marte a trimis primele imagini

    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu.


    Sonda indiană, lansată pe 5 noiembrie 2013, a intrat în dimineaţa zilei de 24 septembrie 2014 pe o orbită eliptică cu cel mai apropiat punct de Marte (periapsis) la 421,7 km şi cel mai îndepărtat punct (apoapsis) la 76993,6 km.

    Nava spaţială face o rotaţie completă în jurul planetei în 72 ore 51 minute şi 51 secunde.

    În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.

    Indian Space Research Organization (ISRO), agenţia spaţială indiană, a investit 74 milioane dolari în sondă, comparativ cu 671 milioane dolari investiţi de NASA în nava spaţială MAVEN, care a început orbitarea planetei Marte duminică.

    India este prima ţară din Asia care a lansat o misiune spaţială spre Marte, iar ISRO a devenit a patra agenţie spaţială care a trimis cu succes o navă spaţială pe orbita lui Marte.

    25 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca.
    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile.
    În noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din toată ţara.
    Orion, noua capsulă pentru echipaj a agenţiei spaţiale americane, a finalizat primul său voiaj fără pilot aterizând în Oceanul Pacific, în largul coastelor Mexicului. Zborul de 4,5 ore a fost destinat testării tehnologiilor critice, cum ar fi scutul termic şi paraşutele folosite la aterizate.
    Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc.
    Nucleul cometei C/2013 A1 Siding Spring a trecut cu 56 km pe secundă la doar 139500 km de planeta Marte, mult mai aproape decât orice altă trecere a unei comete pe lângă Marte sau Pământ.