Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misterioase formaţiuni pe Ceres

    Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.



    Interesantul munte de pe Ceres (dreapta).


    O nouă imagine a petelor luminoase, situate într-un crater de aproximativ 90 km, arată mai multe pete, mai mici decât cele vizibile anterior.

    Cel puţin opt puncte pot fi văzute alături de cea mai mare zonă luminoasă, despre care oamenii de ştiinţă cred că are aproximativ 9 km lăţime. Un material foarte reflectorizant pare a fi cauza, gheaţă sau sare, dar oamenii de ştiinţă au în vedere şi alte opţiuni.

    În plus faţă de petele luminoase, cele mai recente imagini arată un munte cu pante abrupte, într-o zonă relativ plană. Structura se ridică la aproximativ 5 km deasupra suprafeţei.

    Experţii au identificat, de asemenea, numeroase cratere de dimensiuni diferite, dintre care multe au vârfuri centrale. Ei spun că sunt dovezi de alunecări de teren şi structuri prăbuşite.

    Dawn, prima misiune care vizitează o planetă pitică, a ajuns la Ceres în 6 martie 2015. Acesta va rămâne la altitudinea de 4345 km până pe 30 iunie 2015, iar apoi va coborî la 1448 km în luna august 2015.

    29 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.
    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011.
    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup.
    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie 2014.
    Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum.
    Astronomii care urmăresc cu telescopul spaţial Hubble al NASA centura de asteroizi din sistemul nostru solar, au văzut un asteroid cu şase cozi ca de cometă, formate din praf, care radiază din el ca spiţele de la o roată.