Ştiri / Spaţiu |
Misterioase formaţiuni pe Ceres
Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.
O nouă imagine a petelor luminoase, situate într-un crater de aproximativ 90 km, arată mai multe pete, mai mici decât cele vizibile anterior.
Cel puţin opt puncte pot fi văzute alături de cea mai mare zonă luminoasă, despre care oamenii de ştiinţă cred că are aproximativ 9 km lăţime. Un material foarte reflectorizant pare a fi cauza, gheaţă sau sare, dar oamenii de ştiinţă au în vedere şi alte opţiuni.
În plus faţă de petele luminoase, cele mai recente imagini arată un munte cu pante abrupte, într-o zonă relativ plană. Structura se ridică la aproximativ 5 km deasupra suprafeţei.
Experţii au identificat, de asemenea, numeroase cratere de dimensiuni diferite, dintre care multe au vârfuri centrale. Ei spun că sunt dovezi de alunecări de teren şi structuri prăbuşite.
Dawn, prima misiune care vizitează o planetă pitică, a ajuns la Ceres în 6 martie 2015. Acesta va rămâne la altitudinea de 4345 km până pe 30 iunie 2015, iar apoi va coborî la 1448 km în luna august 2015.