Ştiri / Spaţiu |
Misterioasele pete luminoase de pe Ceres sunt depozite de sare
Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc.
Fotografiile arată depozite mari de sulfaţi de magneziu hidratat, o substanţă cunoscută sub numele de sare Epsom, larg utilizată pe Pământ în cosmetică, uz casnic şi grădinărit.
Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania cred că falsa culoare albastră a suprafeţelor bogate în sare s-a format când apa a sublimat în trecut.
De asemenea, ei cred că depozitele au fost descoperite ca urmare a impactului asteroizilor cu suprafaţa corpului ceresc care se află în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.
Natura globală a spoturilor luminoase sugerează faptul că există în adâncime un strat care conţine apă sărată îngheţată.
Oamenii de ştiinţă au identificat şi argile bogate în amoniac, fapt ce sugerează că Ceres este compus dintr-un material atras dintr-un mediu în care amoniacul şi azotul au fost abundente.
Studiul a măsurat temperaturile de suprafaţă de pe Ceres, care variază în timpul zilei de la -93 grade Celsius la -33 grade Celsius, cele mai ridicate temperaturi măsurate fiind în regiunea ecuatorială a corpului ceresc.