Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misterioasele pete luminoase de pe Ceres sunt depozite de sare

    Misterul petelor luminoase de pe Ceres a fost în sfârşit clarificat în două studii noi. Imaginile luate de navele spaţiale ale NASA arată depozite albastre de săruri în mai mult de 130 de locaţii pe corpul ceresc.



    Ceres.


    Fotografiile arată depozite mari de sulfaţi de magneziu hidratat, o substanţă cunoscută sub numele de sare Epsom, larg utilizată pe Pământ în cosmetică, uz casnic şi grădinărit.

    Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania cred că falsa culoare albastră a suprafeţelor bogate în sare s-a format când apa a sublimat în trecut.

    De asemenea, ei cred că depozitele au fost descoperite ca urmare a impactului asteroizilor cu suprafaţa corpului ceresc care se află în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.

    Natura globală a spoturilor luminoase sugerează faptul că există în adâncime un strat care conţine apă sărată îngheţată.

    Oamenii de ştiinţă au identificat şi argile bogate în amoniac, fapt ce sugerează că Ceres este compus dintr-un material atras dintr-un mediu în care amoniacul şi azotul au fost abundente.

    Studiul a măsurat temperaturile de suprafaţă de pe Ceres, care variază în timpul zilei de la -93 grade Celsius la -33 grade Celsius, cele mai ridicate temperaturi măsurate fiind în regiunea ecuatorială a corpului ceresc.

    10 IULIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Nucleul cometei C/2013 A1 Siding Spring a trecut cu 56 km pe secundă la doar 139500 km de planeta Marte, mult mai aproape decât orice altă trecere a unei comete pe lângă Marte sau Pământ.
    O imagine NASA luată de roverul Curiosity în iulie 2015 de pe Marte, face iar imaginaţia să o ia razna. Fotografia arată o formaţiune de piatră şi în faţa a ceea ce poate fi un fel de peşteră, pare o fiinţă. Unii spun că pare un monstru crab venit dintr-o poveste science-fiction.
    La data de 22 august, ora 12:27 GMT, o rachetă Soyuz a lansat sateliţii europeni Galileo, numărul cinci şi şase, de la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză. Galileo este un sistem global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta va fi format din 30 de sateliţi şi infrastructura la sol.
    Un asteroid relativ mare va trece prin apropierea Pământului pe 19 aprilie, la o distanţă de aproximativ 1,8 milioane kilometri, cam 4,6 ori distanţa Pământ - Lună.
    Marte a avut, într-un trecut îndepărtat, acum 4,3 miliarde de ani, un vast ocean în zona polului său nord, mai mare ca Oceanul Arctic de pe Pământ.
    Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea planetei Proxima b, cam de mărimea Pământului, aflată pe orbită în jurul unei stele apropiate de Soarele nostru şi care ar putea fi locuibilă.